John Lundvik tävlar med låten "Too late for love" i Eurovision Song Contest, och är inställd på en topplacering. "Jag tror att vår låt kommer att sticka ut", säger han.
John Lundvik tävlar med låten "Too late for love" i Eurovision Song Contest, och är inställd på en topplacering. "Jag tror att vår låt kommer att sticka ut", säger han.

Lundvik: "Både sött och surt med framgång"

Snart kliver en laddad John Lundvik upp på Eurovision-scenen i Tel Aviv. Men tiden efter Melodifestivalsegern har varit svårare än vad han först hade kunnat ana.

ANNONS
|

Sedan John Lundvik kammade hem alla tolvor på Friends Arena i mars har strålkastarljuset riktats mot honom med full kraft. Intervjuförfrågningar varvas med framträdanden och soffmys hos Skavlan. Under vardagarna hör han sin egen låt spelas på radion, på stan kommer folk fram och vill ta bilder – men det har inte varit helt friktionsfritt.

Efter en intervju med "Framgångspoddens" Alexander Pärleros blåste det upp till storm. Det var ett uttalande om ras som orsakade kritiken, och John Lundvik bad sedan om ursäkt för att han uttryckte sig "klumpigt och kanske okunnigt" om sin erfarenhet av att ha en annan hudfärg än vit.

ANNONS

- Allting jag säger och gör är under luppen, så var det inte innan jag vann. Det är en stor förändring och någonting jag tänker på hela tiden, framför allt i intervjuer: "Nu gäller det att säga det här på ett korrekt sätt, annars kanske det börjar brinna på vissa håll." Det är både sött och surt med framgång, säger han.

Bojkott

John Lundvik krossade motståndet i Melodifestivalen med sitt bidrag "Too late for love". Men innan den svenska uttagningen avgjordes var han redan klar för Eurovision Song Contest som låtskrivare för Storbritanniens räkning, då Michael Rice uppträder med hans "Bigger than us".

Även Israelfrågan upplever John Lundvik som minerad mark. I ett debattinlägg i Aftonbladet från april kräver 171 artister och kulturarbetare att Sverige ska bojkotta Eurovision Song Contest på grund av att tävlingen äger rum i Israel. Joakim Thåström, Mikael Wiehe, Love Antell och Stefan Sundström är några av dem.

Samlas utanför politiken

John Lundvik anser däremot att man ska tänka bort det politiska i Eurovision Song Contest.

- Eurovision är till för att förena, musik är ett språk som alla kan identifiera sig med och kommunicera. Jag tycker att det är vackert att hela Europa kan samlas i en tävling utan att blanda in politik, utseende, kön eller sexuell läggning. Det tycker jag är dess styrka, säger John Lundvik.

ANNONS

TT: Ser du någonting problematiskt med att tävlingen äger rum i Israel?

- Det är klart att det är problematiskt, det är ett enormt laddat ämne. Alla har mycket att säga, politiska vindar blåser fram och tillbaka. Men jag vill ha så mycket osagt som möjligt, jag är där för att tävla i musik och det är där jag lägger min vikt, säger John Lundvik.

Sverige har haft ett riktigt framgångsdecennium i Eurovision Song Contest. Sedan 2010 har landet placerat sig bland topp fem hela sex gånger – 2012 och 2015 blev det dessutom seger när Loreen och Måns Zelmerlöw knep var sin förstaplats.

John Lundvik är inte särskilt orolig för att dra ner statistiken.

- Magkänslan säger att vi är i topp och strider. Sedan vet man inte om det blir en fjärdeplats, sjundeplats eller förstaplats. Men magen säger att vi är i toppen någonstans.

ANNONS

En dröm

Scenen i Eurovision Song Contest kommer att vara bredare och bättre utrustad än i Friends Arena – därför har John Lundvik beslutat sig för att förändra ljus och positionering i numret. Ett klädbyte blir det också, men där är Sveriges representant lite mer hemlighetsfull om slutresultatet.

I samband med att den europeisk-israelisk-australiska musiktävlingen drar i gång passar John Lundvik även på att släppa en ep. Skivans titel "My turn" refererar till hans Melodifestivalbidrag från förra året som handlade om att det äntligen var hans tur att bli artist.

- Den tar lyssnaren på en resa genom mina årstider i karriären. Det är en ep som också visar bredd, det kommer att finnas upptempo och ganska nakna låtar. Det har jag alltid drömt om att släppa, säger han.

TT

Fakta: John Lundvik

John Lundvik föddes 1983 i Storbritannien men flyttade till Sverige och Växjö som sexåring.

Han har bland annat skrivit låten "When you tell the world you're mine" tillsammans med Jörgen Elofsson, som framfördes av Björn Skifs och Agnes Carlsson vid vigseln av kronprinsessparet 2010.

2018 debuterade John Lundvik i Melodifestivalen med låten "My turn", och kom på en tredjeplats i finalen. I år står han som vinnare med låten "Too late for love". John Lundvik har även skrivit Storbritanniens bidrag i Eurovision Song Contest, "Bigger than us", som framförs av Michael Rice.

ANNONS