Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

John Lundvik ber om ursäkt för att ha uttalat sig om rasism i podcasten "Framgångspodden". Arkivbild.

Lundvik ber om ursäkt efter uttalande om ras

John Lundvik kritiseras för sina uttalanden om rasism i en podcast. Nu ber sångaren om ursäkt för att han sagt att man kan dela in människor i raser och att det är överdrivet att man inte får säga vissa ord.

För bara några dagar sedan röstades han fram som den självklara vinnaren av årets Melodifestival. Nu möts John Lundvik av stark kritik för ett uttalande i en intervju i Alexander Pärleros " Framgångspodden ", som släpptes den 5 mars. I podden berättar Lundvik om hur det var att som barn uppleva rasism, varpå programledaren tar upp exempel på lekar med tydligt rasistiska namn och regler från när han var liten.

- Det var så naturligt på den tiden. Jag kan ju känna, det struntar jag i om jag sitter och säger i en podd, men jag kan tycka att det har blivit ganska överdrivet att man inte får säga svart och man får inte säga färgad och man får inte säga afroamerikan och så där. På något sätt tycker jag att det har blivit så överdrivet att folk inte vågar säga det man är, säger Lundvik.

Han påstår att det finns raser som "negro", "indier" och "svensk".

- Men så fort man säger det till oss som är färgade så blir det ett skällsord på grund av att det har utvecklats till ett skällsord, säger Lundvik.

Många har upprörts av uttalandet och på John Lundviks Instagramkonto har flera personer uppmanat sångaren att be om ursäkt. Det gör han nu, via sin presskontakt. Till Aftonbladet säger John Lundvik att han uttryckte sig slarvigt, men att samtalet även handlar om hur ord används och uppfattas.

"Jag förstår nu att jag uttryckte mig slarvigt och kanske okunnigt, vilket jag ångrar. Jag vill därför be om ursäkt till dem som eventuellt kan ha tagit illa upp", säger han i ett uttalande och fortsätter:

"Vi har alla ett ansvar och i dag har jag fått en viktig lärdom".