Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/2

Lyckad nöjeshelg trots inställda konserter och färre kroggäster

Precis som i många andra städer satte coronaviruset sina spår på nöjeshelgen i Bohuslän. Flera evenemang ställdes in eller flyttades fram och antalet middagsgäster på restauranger var färre än vanligt. Stans arrangörer fortsätter dock att kämpa på.

Det var många evenemang som ställdes in i helgen på grund av det nya coronaviruset och regeringens beslut om att förbjuda evenemang med fler än 500 personer. Men en av de shower som inte ställdes in i helgen var föreställningen "Man in Black" på Östraboteatern.

– Det blev faktiskt en jättelyckad helg. De flesta av de runt 200 som hade bokat biljetter kom hit, säger Roland Törngren som är scenmästare på Östrabo.

Men riktigt som en helt vanlig kväll blev det dock inte.

– Direkt när publiken kom hit fick de information om att de inte behövde sitta och trängas, vilket var något som många uppskattade, fortsätter han.

Får många samtal

Under veckan som varit har Roland Törngren fått en uppsjö med samtal och mejl, mest från publik som undrar om och när evenemang och föreställningar blir av.

– Jag får även väldigt många samtal från personer som undrar varför vi inte har ställt in vissa evenemang, som till exempel "Man i Black". Men det många inte tänker på är att konsekvenserna av inställda eller framflyttade evenemang är förödande för många. Det är så många andra människor bakom evenemangen som inte syns för allmänheten, så som ljud- och ljustekniker, säger han och fortsätter:

– Så en inställd eller framflyttad konsert påverkar väldigt, väldigt många, säger Roland Törngren.

LÄS MER: Flera av helgens nöjen och arrangemang ställs in i Uddevalla

Till helgen som kommer har nu ytterligare ett evenemang på Östrabo flyttats fram. Det är Maria Lundqvist föreställning "Om att våga flyga" som istället kommer att äga rum den 4 september.

– Biljetterna gäller givetvis även under det framflyttade datumet, säger Roland Törngren.

Under måndagsmorgonen har han ännu inte fått någon information om att bröderna Norbergs föreställning "Nytt, gammalt och stulet" ska ställas in eller flyttats fram.

– Just nu räknar vi med att den blir av, säger han.

Betydligt färre kroggäster

Under helgen hade även Mortens krog satt en gräns med antalet gäster med anledning av regeringens beslut om förbud mot större folksamlingar. På fredagens "Club Brooklyn" var det enligt Stefan Gregner, driftansvarig på Mortens krog, ingen märkbar skillnad. Lördagen var dock något sämre än vanligt.

– Det är svårt att utvärdera detta efter bara en helg, men det var nog något färre gäster under lördagen. Men i det stora hela var det ungefär som vi räknat med.

På restaurang Varvet by butlers i Uddevalla har det dock varit betydligt mindre gäster än vanligt.

– Det har absolut varit stor skillnad. De som kommer hit lite senare på kvällen för att ta en öl har vågat sig ut i större utsträckning, men när det kommer till middagsgäster är det mindre än hälften så mycket än en vanlig helg, säger Martina Andersson, restaurangchef på Varvet by Butlers och fortsätter:

– Man har väl inte hunnit reflektera så mycket eftersom allt har sket så snabbt, men det påverkar oss så klart jättemycket. Både personal och gäster. Visst, nu är jag i branschen själv, men jag anser inte att det är fel att gå och ut äta så länge de som är sjuka håller sig hemma. Då ska inte andra behöva vara rädda för att ta sig ut, säger hon.

På grund av det rådande läget har de även ändrat sina öppettider. Nu håller restaurangen alltså stängt på kvällarna under måndag och tisdag. De stänger även en timme tidigare på onsdagen, men har i övrigt öppet som vanligt.

Lyckade spelningar på Skaftö

På Brygghuset på Skaftö hölls helgens två spelningar med Sabina Ddumba som planerat, trots att krögare Reine Patriksson försökte avstyra och flytta fram konserterna.

– Det gick helt enkelt inte att skjuta fram, men det blev ju väldigt bra ändå. Det vi försökte göra var att placera människor så mycket för sig själva som möjligt, trots att det är en relativt trång lokal. Men publiken verkade nöjda och av de runt 120 bokade biljetter dök drygt 90 procent upp, säger Reine Patriksson och fortsätter:

– Så publiken på plats verkade i alla fall nöjda och jag tror många tyckte det var skönt att få slippa det här tjafset för ett tag och bara få ha en mysig kväll.