Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

En utsmyckad trädörr från 1800-talets Benin är en del av den afrikanska konstsamlingen på Quai Branly museum i Paris. Arkivbild.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Macron: Afrikansk konst återlämnas snarast

Frankrike ska enligt president Emmanuel Macron "utan dröjsmål" återlämna 26 afrikanska konstföremål till Benin. Beskedet följer på den kritik som riktats mot den franska museivärlden i en rapport som beställts av Macron.

Rapporten visar att 90–95 procent av Afrikas kulturarv är på museer utanför kontinenten och att den stora majoriteten finns i europeiska länder som koloniserade områden i Afrika från slutet av 1800-talet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Bara Frankrike har lagt beslag på minst 90 000 afrikanska föremål och 70 000 finns på etnografiska museet Quai Branly i Paris. För att balansera den orättvisa spridningen av det afrikanska kulturarvet rekommenderar rapporten att "alla föremål som beslagtagits genom våld eller som kan antas ha förvärvats genom ojämlika förhållanden" ska lämnas tillbaka till länderna de kommer ifrån.

"Utan dröjsmål"

Macron blev i år den första västerländske ledaren att inleda en stor granskning av den koloniala plundringen, efter att ha sagt till studenter i Burkina Faso "att det afrikanska kulturarvet inte bara ska finnas på europeiska museer och privata samlingar".

Nu meddelar Macrons kansli att de 26 konstföremålen ska återlämnas till Benin "utan dröjsmål".

Togs 1892

Föremålen, som finns på Quai Branly, togs 1892 av franska trupper i södra Benin från palatsen i Abomey, huvudstad i det tidigare kungariket Dahomey som sedan upplöstes av Frankrike. Benin har begärt att få föremålen tillbaka.

Enligt ett uttalande vill Macron att utbytet mellan utställningar och lån av konstverk ska utvecklas men också att många fler föremål ska lämnas tillbaka. Ett formaliserat regelverk för permanenta återlämnanden bör utformas, enligt presidenten, där de länder som begär det ska överlämna detaljerad information om föremålets ursprung och även kunna uppvisa att de kan ta hand om konstverket på riktigt sätt på hemmaplan.