Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/1

Maj Wechselmanns Moa Martinson-film väcker starka känslor

I Göteborgsaktuella dokumentären "Moa Martinson – Landsmodern" lyfter regissören Maj Wechselmann fram en älskad författare som inte fick litteraturkritikernas erkännande i sin samtid.

76-åriga Maj Wechselmann är ett unikum inom svensk film, med runt 60 filmer bakom sig. Den energiska filmskaparen, som lika gärna kallar sig aktivist, drivs av att avslöja orättvisor. Så också i nya dokumentären "Moa Martinson - Landsmodern" som i veckan visas på Bio Roy och Hagabion. Där drar regissören tillsammans med litteraturforskaren Ebba Witt-Brattström paralleller mellan kvinnoföraktet i Svenska Akademien då och nu.

Kvinnor och höns

– Jag blev så upprörd över sättet Moas manliga vänner och kollegor uttryckte sig, vilken kvinnosyn de hade. Hur de här kända manliga författarna, som vi beundrade i min generation, förminskade kvinnorna och likställde dem med höns, säger Maj Wechselmann.

– Ebbas avhandling "Moa Martinson. Skrift och drift i trettiotalet" tände mig också mycket i arbetet.

Den nu färdiga filmen har fått publiken att reagera starkt:

– De gråter och de skriver till mig på Facebook. Särskilt scenen då Moas barn drunknar rör upp känslor, berättar regissören.

Hon läste Harry Martinsons roman "Nässlorna blomma" för något år sedan och tyckte att den var "fantastisk". Moa Martinsons succédebut "Kvinnor och äppelträd" gjorde henne än mer begeistrad.

–När Harry Martinson först knackar på hos Moa är han nere för räkning: han är arbetslös, har begynnande koldammslunga och har arresterats sex gånger för lösdriveri och tiggeri. Då har Moa redan 300 artiklar bakom sig. Jag vill med min film visa hur Moa, som var fjorton år äldre, blev hans livräddare och mentor.

Skrev tidigt om våldtäkter

Efter några år med Moa vid sin sida skriver Harry Martinson romaner om sitt liv som sjöman och dräng, skildringar som får samtidens litteraturkritiker att gå i spinn. Ett liknande litterärt erkännande fick Moa Martinson aldrig själv under sin livstid.

– Moa skrev tidigt om våldtäkter i hemmet, och jag är övertygad om att det är hennes förtjänst att #Metoo-rörelsen fått störst genomslag här i Sverige, säger regissören Maj Wechselmann.

– Vissa ledamöter i Svenska Akademiens sätt att bete sig det senaste året är bara en fortsättning på en historisk tradition. Tänk att där tillåts de där äldre herrarna sitta och bestämma vad som ska vara bra litteratur.

Fakta: Maj Wechselmann

Yrke: regissör och författare.

Född: i Köpenhamn 1942

Karriär: Gick i början av 1970-talet Dramatiska institutets regilinje. Slog igenom med filmen "Viggen 37 – ett militärplans historia" 1972. Har sammanlagt, i rasande tempo och ofta sporrad av dagsfärsk journalistisk, gjort runt 60 filmer.

Aktuell: i kväll visas dokumentären "Moa Martinson - Landsmodern" på Hagabion. Efter filmen följer ett samtal med forskaren Anna Hoyles, verksam vid universitetet i Lincoln, England, som i mars disputerar på en avhandling om Moa Martinsons journalistik.