Malmö stänger romernas läger

Malmö! Malmö! Malmö! Ropen från ett femtiotal romer som samlats utanför stadshuset i Malmö gav inget resultat. Lägret på Industrigatan kommer att rivas, enligt beslut från miljönämnden.

ANNONS
|

De runt 200 EU-migranterna som bor i vad som närmast kan liknas en kåkstad i Malmö måste lämna lägret senast den 1 november klockan 16. De som är kvar kommer tvingas bort av polis och få sina tillhörigheter slängda. Inklusive bilar och husvagnar.

- Det är en ovanlig åtgärd, men en sista möjlighet för oss att se till att den här svåra situationen för dem som bor och vistas på marken upphör, säger Jeanette Silow, chef på avdelningen för miljö- och hälsoskydd, vid en presskonferens.

Beslutet har fattats mot bakgrund av att lägret enligt miljönämnden är en fara både för allmänheten och för de boende. I takt med att vädret blir kallare har också riskerna ökat när många eldar för att hålla värmen.

- Det här är inget acceptabelt boende i dag i Sverige, säger Carina Svensson (S), ordförande i miljönämnden.
En trygg plats

Enligt de boende har lägret, sanitära problem till trots, varit en trygg plats att bo på. För många är nu alternativet att slå läger någon annanstans, eller sova på gatan.

ANNONS
- Lägret betyder allt för oss. Det är vårt hem, det är där vi lever och äter, säger Sonia Dumitrus, en av dem som protesterade utanför stadshuset.

Malmö stad kommer att upprätta ett evakueringsboende med ett 50-tal platser, och det planeras också ett vinterhärbärge med runt 40 platser. Alla som vill har dessutom möjlighet att ansöka om betalda hemresor.

Men beslutet får hård kritik.

- Evakueringsboende i några dagar löser inga långsiktiga problem över huvud taget. Och vinterhärbärget öppnar inte förrän i december. Att köra iväg folk utan ett alternativ är att säga, stick hem, säger Johanna Nilsson, från Nätverket romers rättigheter
Vill göra motstånd

Vid lunchtid på tisdagen informerade kommunen de boende ute på Industrigatan, och stämningen var under eftermiddagen både upprörd och nedslagen. Vissa tänker göra motstånd, medan andra inte ser något annat val än att lämna lägret av egen fri vilja.

- Man säger med det här beslutet att alla inte är lika mycket värda. När detta hände i Frankrike för ett par år sedan sade svenska politiker att det var inhumant och ovärdigt att avhysa romer på det här viset, säger Johanna Nilsson.

Gina, en av de boende i lägret, vet inte vart hon ska ta vägen nu.

- Hundar har ett bra liv här i Sverige, med hus, värme och mat. Varför har inte romerna det? Kommunen måste fråga sig själv, varför det är så, säger hon till TT.

Runt 200 personer bor i lägret vid Industrigatan i Malmö i bilar, skjul och husvagnar.

Fastighetsägaren och kommunen försökte under 2014 och 2015 avhysa de boende med hjälp av kronofogden och polisen. Men detta har inte varit möjligt utan identifiering av de boende.

27 februari 2015: Miljöförvaltningen förelägger fastighetsägaren att städa tomten. Fastighetsägaren överklagar och förlorar, men får inte längre hot om vite mot sig.

10 mars 2015: Miljöförvaltningen anmäler nedskräpning och miljöbrott till åklagare. Ärendet läggs ner.

7 april 2015: Miljöförvaltningen meddelar fastighetsägaren om förbud mot bland annat camping. Beslutet är fattat med stöd i miljöbalken.

23 april 2015: Miljöförvaltningen sätter upp skyltar med information om förbudet mot boende på tomten.

27 april 2015: De boende har inte följt uppmaningen att flytta. Beslutet överklagas.

17 juni 2015: Länsstyrelsen i Skåne upphäver miljöförvaltningens beslut. Miljöförvaltningen överklagar till mark- och miljödomstolen.

25 september 2015: Mark- och miljödomstolen avslår miljöförvaltningens överklagan.

28 september 2015: Miljöförvaltningen överklagar vidare till Mark- och miljööverdomstolen.

27 oktober 2015: Miljönämnden fattar beslut om så kallad "rättelse". Senast på söndag klockan 16 måste migranterna ha lämnat lägret.

Källa: Malmö stad

ANNONS