Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Masha Gessen tar striden med Ungern

Masha Gessen är nöjd. Ett felaktigt beslut att låta Ungern ta plats på Bokmässan har vänts till en nödvändig diskussion, menar hon.Man gör det bästa av ett dåligt beslut. Även om de inte visste vad jag skulle säga så torde det ha varit lätt att räkna ut.

Den ryskamerikanska författaren Masha Gessen, känd för flera Putinkritiska böcker, är tacksam för att hon fick hålla det avslutande talet när Bokmässan i Göteborg invigdes på torsdagen. Hon inledde med att säga att hon var bestört över att dela scen med den ungerska regeringen - vilket fick representanter för det ungerska Balassi-insitutet att demonstrativt resa sig och gå.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

- Bokmässor gör det här misstaget hela tiden. I maj bjöd New Yorks bokmässa in Kina som hedersgäst. Vi i amerikanska PEN lyckades vrida uppmärksamheten till censur och mänskliga rättigheter, men varken Kina eller Ungern borde ha bjudits in från början, säger Masha Gessen när uppståndelsen har lagt sig en aning några timmar senare.

Men finns det inte en poäng i att föra ett samtal?

- Jag är författare, ord och samtal är min grej. Nu ser vi att diskussionen förs här på mässan. Men det gör det inte rätt att bjuda in Ungern, Bokmässan borde ha vetat bättre även 2013 när beslutet togs.

Du har talat om likheter mellan Ryssland och Ungern, vilka är de?

- Min nästa bok handlar om de senaste tre årens utveckling i Ryssland och Ungern har varit en viktig pusselbit eftersom det är ett litet land med samma utveckling. Retoriken med familjevärderingar är den samma, korruptionen är lika utbredd. Ryssland har räckt ut handen till Ungern, men än så länge är EU alltför viktigt ekonomiskt för att Viktor Orbán ska bryta med EU.

Hur tycker du att Europa ska hantera den här utvecklingen?

- Jag skulle vilja höra europeiska politiker införa sanktioner med Ryssland för att det är moraliskt förkastligt att göra affärer med en diktator, det är fel att värma upp Europas hus med rysk gas, inte för att det är strategiskt riktigt. Vi måste möta Ryssland ideologiskt, för det är så Ryssland hanterar Europa.