Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Att passa in. Vem bestämmer egentligen vem som passar in eller inte? Detta är en av de frågor som väcks i skolföreställningen Mellanland.

Mellanland lär oss bryta normer

Regionteater Väst ger oss ännu en stark och viktig pjäs för unga. Läs recensionen här.

Teater

Regionteater Väst

Regi: Astrid Menasanch Tobieson

Manus: Astrid Menasanch Tobieson med text av Nino Mick

På scen: Isabela Duarte Nilsson, Alejandra Goic och Rebecca Hayman

– Gå! Vi vill inte ha äckel som dig här!

Orden träffar. Ja, rätt in i hjärtat på Rebecca Haymans rollkaraktär där hon står i mitten av scenen. Vi sitter nära runt omkring henne. Bakom oss klättrar de som skriker. Vi känner energin.

Mellanland heter pjäsen som just nu spelas för högstadielever i vårt område. Den handlar om utanförskap och tillhörighet. Jag ser mig omkring. Undrar vad fjortonåringarna här i dag har för erfarenheter med sig in på teatern. I taket får vi se projektioner av ungdomar. De delar med sig av sina berättelser.

På scenen förklarar tjejen för oss att ett enda ord gjorde att stormen blåste upp inom henne. Hon brukar vara stark, men denna gång blev hon träffad och hon hamnar i Mellanland - en plats, ett land som uppstår för oss som förväntas vara något som vi inte kan, vill eller orkar vara. För att komma härifrån måste hon hitta svaret, det där viktiga starka svaret till de där orden. Varje dag finns det de som kämpar för att passa in, en verklighet, inte bara för högstadieelever, där det gäller att bli grym på att hitta strategier för att inte hamna i utanförskap. Vi får möta några av de som hamnar i Mellanland. En är kär i någon hon inte förväntas vara kär i, en annan verkar inte få vara svensk på "riktigt" och en tredje får sin könstillhörighet ifrågasatt. Dramaturgin är uppbyggd så att vi kastas mellan verklighet och det drömska Mellanland men även mellan de olika karaktärerna.

Regionteater Väst och Astrid Menasanch Tobieson ger oss en viktig pjäs om identitet, utanförskap och fördomar. Skådespelarna ger oss starka karaktärer som stannar kvar i minnet och dessutom ger de oss viktiga verktyg för att bryta normer. För samtidigt som det känns smärtsamt att ta del av dessa öden är det en pjäs fylld av hopp och styrka. Det är i Mellanland du förstår att du inte är ensam, det är här du kan finna styrka och lära dig att hantera stormen.