Moa från Tjörn gör succé som Sveriges yngsta mästerkock

Som yngsta deltagaren någonsin i Sveriges mästerkock briljerar Moa Munk från Tjörn.
– Man kände pressen hela tiden, säger hon.

ANNONS
|

Första säsongen av TV4:s populära Sveriges mästerkock hade premiär 2011. I programmet tävlar hemmakockar runt om i landet om titeln Sveriges mästerkock. Nu är den nionde säsongen i gång och som den yngsta deltagaren någonsin har 19-åriga Moa Munk från Rönnäng, Tjörn, gjort succé.

– Det har varit en väldigt rolig resa där man hela tiden lärde sig nya grejer. Vi fick åka till ställen jag aldrig varit på förut och träffa massa härliga människor. Men det var också extremt svårt. Man kände pressen hela tiden, säger Moa Munk.

Och konkurrensen är tuff. Allt från en 39-årig ambulanssjuksköterska från Sundsvall till en 48-årig banktjänstekvinna från Leksand.

ANNONS

– Alla var väldigt duktiga och alla kan så olika saker. Det var en lite äldre man som var inne på svensk husmanskost och en kvinna från Thailand som gjorde andra slags rätter, säger hon.

Men den unga åldern har inte bara varit en nackdel, menar Moa Munk.

– Jag tycker det har känts mer som en fördel. För det är många som har blivit intresserade och jag har fått mycket respons efter att programmen visats. Men sedan är det folk som skrivit om mig på Flashback och sådär. Att när det väl kommer till kritan kommer hon inte klara pressen och åka ut för att hon är så ung, säger hon.

Kaffeexpertis genom extrajobb

Moa Munk har inte någon särskild kockutbildning, i stället gick hon juristlinjen på gymnasiet. Däremot har hon jobbat som barista, cafébiträde och servitris på Vatten Restaurang & Kafé i Skärhamn.

– Jag har ingen kockutbildning alls utan det är intresset som tagit mig hit. Jag älskar asiatisk mat, men gillar framförallt att lägga upp mat. Att maten ska se snygg ut. Allt från en sallad man lägger upp på ett speciellt vis eller en oxfilé, säger hon och fortsätter;

– Sedan sökte jag bara ett helgjobb om hamnade på Vatten Restaurang & Kafé. Där fick jag en baristautbildning.

ANNONS

Är dina kaffekunskaper något du haft användning för i tävlingen?

– Njea, men jag bakade allt i cafét. Allt från mjuka kakor till budapestrulle och brownies.

Tv-juryn består av Mischa Billing, sommelier, och stjärnkockarna Leif Mannerström och Markus Aujalay. Programmet sänds på onsdagskvällar varje vecka i TV4.

– Den här säsongen är unik eftersom vi har ett stort antal potentiella vinnare som lagar mat på en mycket hög nivå. Vår utmaning som jury är att försöka kora rätt segrare vilket aldrig har varit svårare. Det händer att vi inte är överens men i svåra fall får vi rösta om saken. Tittarna kan räkna med mycket spänning och en del skrällar, säger jurymedlemmen Leif Mannerström.

"Kom därifrån med huvudet på topp"

Sveriges mästerkock 2019 avgörs i finalen som sänds den 3 april. Vinnaren av Sveriges mästerkock får en kvarts miljon kronor och ett kokbokskontrakt med Bonnier Fakta.

Och hur det går för Moa Munk återstår att se...

– Jag är jättenöjd med min insats och har gjort så gott jag kunnat hela tiden. Jag kom därifrån med huvudet på topp, säger hon.

Fakta: Moa Munk

Bor: Rönnäng, Tjörn.

Ålder: 19 år.

Jobbar som: Börjar snart som kock på Pater Noster Lighthouse, Hamneskär..

Bor med: Mamma Helena, storebror Anton, hunden Cobbe och två katter, Bernard och Bror.

Favoriträtt: Flankstek med jordärtskockspuré, rödvinssås och friterad grönkål. Eller vietnamesiska vårrullar.

Drömjobb: Att få resa runt i världen, äta mat, tjäna pengar och skriva om det.

ANNONS