Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Lukas Moodysson. Arkivbild.

Moodysson gör serie för HBO

Lukas Moodysson ska göra komediserien "Gösta" för HBO Nordic, med förväntad premiär 2019. Det blir strömningstjänstens första skandinaviska originalproduktion.

"Gösta" handlar om en 28-årig barnpsykolog som får jobb inom barn- och ungdomspsykiatrin i en liten stad i Småland. Väl där försöker han hjälpa alla han möter.

I ett pressmeddelande säger Lukas Moodysson, som regisserar samtliga åtta avsnitt, att hans ambition är att det ska bli "så roligt som möjligt och så allvarligt som möjligt":

"Jag är jätteglad att jag nu ska göra en egen tv-serie. Jag vill att det ska bli som en blandning av komedi och Dostojevskij."

Överraskande namn

Karolina Fjellborg, tv-redaktör på Aftonbladet, säger att "Fucking Åmål"-regissören är ett överraskande namn i sammanhanget.

- Lukas Moodysson var superhet ett tag, men sedan gjorde han några filmer som inte blev alls lika stora som de han gjorde i början. Nu kommer han tillbaka efter att ha varit ute ur rampljuset i några år och då tänker han göra det bra, det är i alla fall scenariot man hoppas på.

Satsar på komedi

Nyligen blev det klart att HBO:s konkurrent Netflix ska göra dramaserie av Malin Persson Giolitos roman "Störst av allt", i samarbete med Felix Herngrens produktionsbolag FLX. Att HBO Nordic skulle göra en egen svenskproducerad serie var bara en tidsfråga, enligt Fjellborg.

- Det känns som om det har varit på gång länge att HBO skulle göra någonting svenskt, precis som Netflix. De lär ha väntat tills de har någonting riktigt bra, ett bra namn och en bra idé, speciellt med tanke på att det är det första de släpper, säger hon.

- Det är också kul att det är en komedi, att de inte satsar på det mer självklara och gör en ”nordic noir”-serie.

"Gösta" spelas in på plats i Småland nästa år, med förväntad premiär 2019.

Det är ännu inte klart vilka som medverkar i serien.