Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Museer ger konstnärer dåligt betalt

Sex år efter att utställningsavtalet ingicks får en majoritet av landets konstnärer inte betalt för den tid de lägger ner i samband med en utställning. Moderna museet sticker ut som en av de sämst betalande men skyller på skeva uträkningar.Vi står på konstnärernas sida, menar vice museichefen Ann-Sofi Noring.

Det så kallade MU-avtalet ingicks 2009 för att garantera en rimlig ersättningsnivå till konstnärer i samband med utställningar. I avtalet ingår dels medverkanersättning, där arbetstid ingår, och dels en upphovsrättslig ersättning. Men fortfarande får bara ett fåtal konstnärer betalt enligt avtalet när de ställer ut på landets offentliga konstinstitutioner, visar den årliga MU-barometern, en undersökning som Konstnärernas Riksorganisation (KRO) och Sveriges Konsthantverkare och Industriformgivare gjort. Många får ingenting betalt för den tid de lägger ner inför en utställning.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Modernas ersättningar låga

Bland de stora institutionerna sticker Moderna museet ut i årets genomgång - som en av de sämsta. Bara 0,6 procent av museets totala kostnader går till konstnärsersättningar, i snitt 20 066 kronor per konstnär.

I andra änden av skalan finns Bildmuseet i Umeå, som använder sig av MU-mallen. Där är ersättningssnittet 115 157 kronor för varje konstnär som ställer ut. En förklaring till den stora skillnaden, enligt KRO/KIF är att Bildmuseet under Kulturhuvudstadsåret fick högre anslag än annars.

Bland lokala konsthallar får Körsbärsträdgårdens konsthall på Gotland ses som ett föredöme, med en snittersättning på 55 000 kronor per konstnär.

"Proportionerna förryckta"

Ann-Sofi Noring, vice museichef på Moderna museet, menar att uppgifterna om museets låga ersättningsnivåer är fullständigt missvisande. När man ställer ersättningarna i relation till den totala omsättningen som hos Moderna Museet är väldigt stor - och där bland annat en ansenlig del går till betalning av hyra till staten för att finansiera museibyggnaden - "blir det skevt", säger hon.

- Kruxet är att när man sätter ersättningsnivån till det i relation till hela museets kostnader. Proportionerna blir helt förryckta. Vi följer avtalet till punkt och pricka. Varför skulle vi inte göra det? Det vore ju helt befängt. Vi står på konstnärernas sida.

"Krånglig" uträkning

Den låga snittersättningen per konstnär (20 066 kr) förklarar hon med att Moderna museet ger ersättning för en mängd olika typer av insatser. Förutom ersättningar för verk och tidskrävande utställningar kan det handla om aktiviteter i programverksamheten, exempelvis deltagande i en paneldebatt under ett seminarium. Moderna museet har också tematiska utställningar med ett 40-tal konstnärer där någon gör en mindre insats.

- Det blir väldigt krångligt när KRO räknar snitt på det här sättet. Vi betalar exakt det man ska och ibland många gånger mer. Vi tycker att konstnärer ska ha betalt, säger Ann-Sofi Noring.