Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Daniel Birnbaum, chef för Moderna museet. Arkivbild.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Museichefen: Får aldrig ha stulen konst

"Stulen konst får aldrig finnas i Moderna museets samling." Det skriver museets chef Daniel Birnbaum i ett debattinlägg i SvD , med anledning av att Moderna museet anklagas för att inte vilja lämna ifrån sig en målning som stulits av nazisterna från en judisk konstsamlare.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Samtidigt försvarar han beslutet att avbryta diskussionen med de efterlevande, men uppger att museets egen utredning av ägarfrågan fortsätter.

"Att dessa arvingar tog kontakt med oss genom en advokat som presenterar just de frågor som ska utredas som om de redan vore lösta gör det svårt att föra en konstruktiv dialog", skriver han.

Striden gäller konstnären Oskar Kokoschkas målning "Marquis Joseph de Montesquiou-Fezensac". Verket konfiskerades av nazisterna från den tysk-judiske konstsamlaren Alfred Flechtheim på 1930-talet och kom till Sverige 1934.

Alla är överens om att verket stulits från Flechtheim, men tvisten gäller om målningen tillhörde hans privata samling eller om han sålde den i sitt galleri för andras räkning.