Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nano gör comeback i Melodifestivalen. "Det kändes som rätt tajmning när jag fick frågan och jag hade en låt som jag är väldigt stolt över. Det kändes självklart", berättar han.

Nano: "Kommer att vara väldigt annorlunda"

Melodifestivalen förändrade hela Nanos liv – på gott och ont. Nu gör han comeback och sjunger om tiden efter genombrottet.

Nano Omar var tittarnas favorit i Melodifestivalen 2017 – men den internationella juryn satte käppar i hjulen för debutanten. Slutresultatet blev seger för Robin Bengtsson, medan Nano fick nöja sig med en andraplats.

Hans bidrag "Hold on" har däremot levt vidare långt efter tävlingen. Än i dag får han mejl från lyssnare som berättar vad låten har betytt för dem.

- "Hold on" har förhindrat folk från att begå självmord, hjälpt dem att bli nyktra och gjort att de har kunnat gråta ut. Det är det som betyder någonting för mig, att kunna göra människor glada och trygga, säger han.

Påverkades av andra

Efter en trasslig uppväxt gled Nano in i kriminella kretsar och satt i fängelse första gången när han var 18 år. Men när sambon blev gravid förändrades allt – Nano ordnade upp sitt liv och beslutade sig för att satsa på musiken. Genombrottet skedde just i och med "Hold on".

- Melodifestivalen betyder extremt mycket för mig, den förändrade hela mitt liv. Från hur det var innan, det ekonomiska och stressen, det här jagandet efter att synas och höras. Alla dörrar öppnades efter Melodifestivalen, berättar han.

Men framgången hade sitt pris – vilket Nano kommer att ta upp i årets bidrag. "Chasing rivers" handlar om att inte anpassa sig efter andra och att våga följa sin magkänsla.

- Efter förra Melodifestivalen skrev jag lite musik. Det var många som blandade sig i och eftersom allting var nytt lät jag folk tycka och tänka och påverka musiken, men det kändes inte helt rätt. Nu har jag tagit en paus, skrivit mycket ny musik och den här låten är jag väldigt stolt över, säger Nano.

"Högre förväntningar"

Nano är först ut i den första deltävlingen, men känner ingen press på sig att skapa samma succé som 2017.

- Jag förstår att förväntningarna blir högre men det är bara kul. Jag gillar utmaningar, sedan är jag stolt över låten så jag blir inte stressad, berättar han.

Hur själva numret kommer att se ut får han inte avslöja än.

- Det kommer att vara väldigt annorlunda i år, och det ligger mig väldigt nära hjärtat.