Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Annika Afzelius vill se en större kulturbevakning från Bohusläningen. Bild: Lasse Edwartz
Annika Afzelius vill se en större kulturbevakning från Bohusläningen. Bild: Lasse Edwartz

Fanny Edstam: "Ni visar alltför ringa intresse för olika kulturinslag"

"Vi är många som med sorg konstaterar att Bohusläningen så sällan, nästan aldrig, ger textutrymme åt de många tillfällen i denna stad som faktiskt ges till kulturkonsumtion på hög nivå", skriver Annika Afzelius.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Har precis läst dagens Bohusläningen och får glädjas åt de av helgens evenemang som får uppmärksamhet av dig och din redaktion. Men, jag blir också besviken över att där inte finns en enda liten rad om två andra kulturhändelser i Uddevalla, nämligen den utmärkt fina och intressanta teaterföreställning som gavs på Regionteater Väst på fredagskvällen, Väckarklocka, med anledning av att det i år är hundra år sedan kvinnor fick rösträtt. En utomordentligt och spännande dramatiskt projekt, välbesökt och värt en lokaltidnings uppmärksamhet.

Ytterligare en kulturell upplevelse värd att uppmärksamma i lokal press gavs på lördagseftermiddagen på Bohusläns museum, då Uddevalla Kammarorkester gav konsert med huvudnumret Beethovens Symfoni nr 7. Välbesökt och välljudande och väl värt en liten recension. Att en liten stad som Uddevalla har en egen kammarorkester är mycket lovvärt och det borde vara en självklarhet för den lokala pressen att uppmärksamma de konserter som ges.

Vi är många som med sorg konstaterar att Bohusläningen så sällan, nästan aldrig, ger textutrymme åt de många tillfällen i denna stad som faktiskt ges till kulturkonsumtion på hög nivå. Vi utgör säkert den stora delen av era prenumeranter, särskilt papperstidningen. Mitt inlägg är inte avsett som surt gnäll från äldre kvinna, utan mer som uttryck för sorg över sakernas tillstånd. Det vill säga att många av de lokala kulturinstitutionerna alltför sällan får någon uppmärksamhet av den lokala pressen. Många högkvalitativa föreläsare framför intressanta och för tiden viktiga ämnen på bland annat biblioteket och museet utan att dessa uppmärksammas med artikel i lokaltidningen. Man förmedlar inte och upplyser inte om den mångfacetterade kultur som faktiskt ofta förekommer i Uddevalla.

Jag kan inte låta bli att här lägga in ett surt uttalande: ni vill att vi ska använda er tidning för annonsering av evenemang, men ni visar alltför ringa intresse för de olika kulturinslag som erbjuds här. Pressen utgör ju den tredje statsmakten och har bland andra uppdraget att upplysa folket. Och då måste också folket få möjlighet att ta del av mångfalden av till exempel den kultur som förekommer här.

Annika Afzelius

Svar direkt:

Visst är det fantastiskt att det händer så mycket på en helg i en stad med drygt 55 000 invånare. Vi recenserade trollkarlen Joe Labero på fredagen. Och på lördagen recenserade vi både folkkära Pernilla Wahlgren och den lite mindre spelningen på Bastionen. Tre event som krävde den ensamma kultur- och nöjesredaktörens helg och en frilansare.

Visst skulle vi vilja bevaka allt. Men det finns både utrymme och resurser att förhålla sig till. Det är helt enkelt omöjligt att bevaka alla Uddevallas arrangemang under en helg. Speciellt som den senaste. Då måste man som redaktör göra en nyhetsvärdering. Och då var de två stora eventen som drog mest publik självklara. Sedan fick det lite smalare också sitt.

Visst har vi som "den tredje statsmakten" ett ansvar. Och det ansvaret tycker jag att vi på Bohusläningen tar. Bevakar vi allt? Nej, men vi bevakar mycket. Bohusläns museum, Folkets hus, Bastionen, stadens kulturpolitiker, våra estetelever, uteliv, litteratur, konstnärer, lokala artister och producenter.... Listan är lång på det vi faktiskt bevakar.