Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Niklas Strömstedt är den nionde vinnaren av Evert Taube-priset. (Arkivbild) Bild: Tomas Ohlsson
Niklas Strömstedt är den nionde vinnaren av Evert Taube-priset. (Arkivbild) Bild: Tomas Ohlsson

Niklas Strömstedt får årets Evert Taube-pris

Sångaren Niklas Strömstedt är årets vinnare av Evert Taube-priset. Det meddelade Orust kommun och Orust sparbank på onsdagen.

Niklas Strömstedt kan, förutom sångare och textförfattare, nu titulera sig som vinnare av Evert Taube-priset. Ett pris som delas ut av Orust kommun och Orust sparbank.

"Genom sin framgångsrika och mycket produktiva karriär har pristagaren levererat, både till sig själv och andra, allt från små eftertänksamma poem till nationella slagdängor", motiveras det i ett pressmeddelande.

Ronny Svensson är kommunutvecklare på Orust kommun. Han betonar likheterna mellan Niklas Strömstedt och Evert Taube.

– Det är få berättare som kan göra en historia som Taube gjorde. Det kan ta raka vägen till hjärtat eller en omväg via hjärnan. Precis som Taube håller Strömstedt kärleken högt och han är en duktig beskrivare av natur, säger han.

"Finns underlag till en svensk tv-serie"

Även Strömstedts jullåtar och vm-låten från 1994 nämns i motiveringen. Men Niklas Strömstedts textskrivande syns även på andra håll.

– Sven Ingvars spelade in en låt, Byns enda blondin, och om man läser verserna och refrängen så finns det underlag till en svensk tv-serie på minst sex avsnitt, säger Ronny Svensson för att betona Strömstedts förmåga att fånga livsöden i sina texter.

Strömstedt gläder sig mycket åt vinsten, säger han i pressmeddelandet. Han pratar den stora inflytande Evert Taube spelat i familjen Strömstedts liv.

– Som liten pratade jag då och då med honom i telefon då han sökte min pappa som på den tiden var kulturredaktör på Expressen. Evert läste upp långa meddelanden som han ville att jag skulle framföra, säger Niklas Strömstedt och fortsätter:

– Att det dessutom handlar om ett lyrikpris gör mig extra stolt och jag vet att pappa ler i sin himmel. Och mamma med såklart – fast här på jorden.

Niklas Strömstedt är den nionde vinnaren av Evert Taube-priset. Priset delas ut under Orusts föreningsvecka i november.