Poddradio. Den 1 december är det premiär för Caroline Cabots julkalender "Nördarnas jul", som sänds varje dag klockan 10 fram till jul.
Poddradio. Den 1 december är det premiär för Caroline Cabots julkalender "Nördarnas jul", som sänds varje dag klockan 10 fram till jul. Bild: Maria Lundberg

Nostalgitripp bland julkalendrar

Snart är det premiär för "Nördarnas jul" - en julkalender om gamla julkalendrar. Caroline Cabot från Uddevalla har sammanfört barnskådespelarna från "Ronny & Julia" och gått på spökvandring på Greveholm.

ANNONS
|

– Det blir 24 avsnitt om 24 olika julkalendrar, så jag kommer att besöka Greveholm och leta efter spöken i det avsnittet, säger Caroline Cabot.

Tror du på spöken?

– Kanske lite grann, jag vill tro på spöken.

SVT:s julkalender "Mysteriet på Greveholm - Grevens återkomst" från 2012. Bild: SVT
SVT:s julkalender "Mysteriet på Greveholm - Grevens återkomst" från 2012. Bild: SVT

Caroline Cabot är född och uppvuxen i Uddevalla, men har bott i Lund några år och har precis tagit examen i media och kommunikation där. Och det är på studentradion Radio AF i Lund som hon gör sina poddar.

Hur kom du på idén?

– Jag har hållit på med ett program ganska länge som heter "Töntar tänker" på Radio AF, och så tyckte jag att det var kul att nörda ner mig lite i julkalendrar för att jag gillar det.

ANNONS

Det blev fyra avsnitt, men så tänkte hon att det kanske vore kul att göra det som en riktig julkalender. Caroline Cabot har jobbat med "Nördarnas jul" i över ett år, och har åkt land och rike runt för att göra intervjuer.

SVT:s julkalender "Tomtemaskinen" från 1993. Bild SVT
SVT:s julkalender "Tomtemaskinen" från 1993. Bild SVT

– Jag träffade mimartisten och skådespelaren Ika Nord, som spelade katten Findus i "Tomtemaskinen", utanför Örtofta Folkets hus. Det hann stänga och bli sent och vi satt därutanför och pratade till tre på natten.

I ett avsnitt återförenas barnskådespelarna från "Ronny & Julia" från 2000, och pratar om geléhjärtan, skönsång och kärlek vid första ögonkastet.

SVT:s julkalender "Ronny & Julia" från 2000. Bild SVT
SVT:s julkalender "Ronny & Julia" från 2000. Bild SVT

Den äldsta julkalendern i podden är "Trolltider" från 1979. Till det avsnittet åkte hon till Skara och träffade Lasse Dahlberg som har tonsatt musiken till den.

– Han har även gjort musiken till "Bröderna Lejonhjärta", så jag blev väldigt starstruck. Jag fick komma hem till honom och prata med honom om hur han kom på den här musiken som är så himla fin.

SVT:s julkalender "Trolltider" från 1979. Bild SVT
SVT:s julkalender "Trolltider" från 1979. Bild SVT

Det kommer att komma upp klipp därifrån och från andra äventyr från inspelningarna på hennes Facebooksida "Nördarnas jul".

– Sedan är det flera julkalendrar från 90-talet och fram till i dag, eftersom jag är född 1991. Så det är mycket godbitar för 90-talister.

ANNONS

Vilken är din egen favoritjulkalender?

– "Kaspar i Nudådalen", den är så himla fin. Det är något där som känns riktigt äkta, och det är en kalender som tar barnet på allvar och berättar ur barnets perspektiv. Jag känner igen mig i huvudpersonen Kaspar, för att han är en grubblare, som jag tycker att jag själv är också. Den är jättefin.

SVT:s julkalender "Kaspar i Nudådalen" från 2001. Bild SVT
SVT:s julkalender "Kaspar i Nudådalen" från 2001. Bild SVT
ANNONS