Icelandic dance company från Reykjavik, violinisten Patricia Kopatchinskaja och Norska kammarorkestern kommer till Point music festival i maj nästa år.
Icelandic dance company från Reykjavik, violinisten Patricia Kopatchinskaja och Norska kammarorkestern kommer till Point music festival i maj nästa år. Bild: Pressbild/Julia Wesely

Ny musikfestival till Göteborg

En ny musikalisk storsatsning med internationella stjärnor, nyskriven musik och gästande orkestrar. I maj nästa år är det premiär för Point music festival på Göteborgs konserthus.

ANNONS
|

Göteborgs symfoniker och Göteborgs konserthus vill in i matchen med Filmfestivalen, Way out west, Göteborgs- dans och teaterfestival – det vill säga årliga kulturfestivaler som sätter Göteborg på kartan både nationellt och internationellt.

Under fyra dagar, 23-26 maj 2019, kommer Göteborgs konserthus att ta på sig festivalkläderna och fyllas av orkestermusik, filmvisningar, dans, klubbmusik och samtal. Programmet fyller Stora scenen, Stenhammarsalen, foajén men även garderober, barer och restaurang.

"En internationell satsning"

– Det känns väldigt spännande, säger Sten Cranner, vd och konstnärlig chef för Göteborgs symfoniker.

– Vi har pratat om att skapa en festival genom åren, med det gäller att hitta rätt sätt för oss. Nu har vi genomfört ett antal spetsprojekt de senaste åren, som Gurrelieder i Kviberg och nu senast till exempel Kosmische musik, och vi tycker att vi har blivit bra på det och vi tycker att det är roligt. Så nu samlar vi spetsprojekt till en festival med stor konstnärlig höjd, en internationell satsning.

ANNONS

Bland de internationella gästerna finns moldavisk-österrikiska violinisten Patricia Kopatchinskaja, som bland annat inleder festivalen tillsammans med Göteborgssymfonikerna tillsammans med chefdirigent Santtu-Matias Rouvali.

Dessutom gästar kanadensiska National arts centre orchestra, under ledning av brittiske dirigenten Alexander Shelley, med föreställningen Life reflected, som bygger på fyra kanadensiska kvinnors livsberättelser, bland annat Nobelpristagaren i litteratur, Alice Munro.

Ytterligare besök får festivalen från Norska kammarorkestern, som ger tre konserter ledda av sin konstnärlige ledare, Terje Tønnesen. I en av konserterna framför jazzpianisten Bugge Wesseltoft med trio tillsammans med orkestern Bachs Goldbergvariationer, i nyskrivna arrangemang av Tønnesen.

Festivalen blir också scen för helt nyskriven musik. Till exempel isländska Anna Thorvaldsdóttirs verk Aion, som framförs av Göteborgs symfoniker under ledning av Anna-Maria Helsing. Verket får fysisk gestaltning av Icelandic dance company från Reykjavik som kommer tillsammans med sin konstnärliga ledare, koreografen Erna Ómarsdóttir.

När orkestermusiken klingat ut tar klubbmusiken vid, med dj:n och producenten Gabriel Prokofiev, barnbarn till ryska kompositören, pianisten och dirigenten Sergei Prokofiev.

"Vill beröra och väcka nyfikenhet"

I nuläget är Point music festival en satsning som sträcker sig i första hand fram till 2021, men tanken är att den ska bestå efter det.

– Ja, det är ambitionen. Och man kan ju inte ha en festival samma år som 400-års jubileet utan att öva först, säger Sten Cranner.

ANNONS

Vem riktar sig festivalen till?

– Det är en musikfestival för nyfikna, som är intresserade av upplevelser, som kan tänka sig att gå på något som man inte riktigt vet vad det är. Vi vet ju inte själva riktigt hur allt blir, med fyra världspremiärer. Syftet är att beröra och att väcka nyfikenhet. Vi hoppas också på en ny publik, en yngre publik och tror att våra inbjudna artister når dem som inte annars kommer till oss, säger Sten Cranner.

Point music festival finansieras med medel från Sten A Olssons stiftelse, två miljoner kronor per år i tre år.

Vad står Point för?

– Vi har hållit på länge med att hitta ett namn! Point står för många saker, den viktigaste betydelsen just point i betydelsen spets, med tanke på spetsprojekt, säger Sten Cranner.

ANNONS