Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Francesco Scavetta driver danscentret där Bodhi Project framträder på fredagen. Bild: Marita Adamsson
Francesco Scavetta driver danscentret där Bodhi Project framträder på fredagen. Bild: Marita Adamsson

Nyskapande kompani bjuder in till Vitlycke

En dansföreställning som beskrivs som bisarr, annorlunda, rolig och poetisk tar form på Vitlycke Danscenter. Den som vill se resultatet får chansen på fredag 8 februari.

Bodhi Project är ett kompani som turnerar internationellt men har sin bas i österrikiska Salzburg. Det grundades 2008 av Susan Quinn och är ett friståande repertoarkompani.

Bodhi Project består unga koreografer och målet är att utveckla den samtida dansen. Medlemmarna väljs ut för att kompaniet ska innehålla olika sätt att närma sig koreografi och föreställningarna blir stilistiskt mycket varierade, framförda av unga kvalificerade dansare

Nu har en grupp på sex artister från fem olika nationer haft kontnärligt residens när de bott och arbetat tillsammans med Francesco Scavetta på hans danscenter på Vitlycke Gård. Resultatet visas dels för skolelever från Tanum, dels som offentlig föreställning, med titeln All I know of which I am not thinking.

Artisterna utforskar begreppen sanning och osanning på såväl teaterscenen som i vardagen och föreställningen är en fortsättning på en undersökning som inleddes med tidigare verk.

På scenen manipulerar de sina egna fiktiva världar och vänder sig till publiken med mer personliga och surrealistiska uttalanden. De ger åt sina handlingar och de landskap de skapar, men döper sedan om dem för att väcka associationer hos publiken och få åskådarna att fundera över sina egna uppfattningar. "Det handlar om att tro och få någon att tro, kanske bara i några ögonblick. Det är ett inre gissningsspel," skriver gruppen i sin egen presentation och fortsätter: "Resultatet är subtilt politiskt, glädjefullt och passande i tiden."

Kostymer och scenografi hämtas från 70-talet och ska ta publiken med till "tröstande och samtidigt märkliga platser". Inspirationen kommer delvis från den amerikanske regissören Wes Andersons filmer och fenomenet tiki kitsch lounge.

Sedan starten 2008 har Bodhi Project skapat 36 nya produktioner och framträtt 200 gånger på europeiska festivaler i en lång rad europeiska länder, sedan 2016 har kompaniet turnerat också utanför Europa och framträtt på festivaler i USA; Sydafrika, Kina och Israel.

Och nu är de på Vitlycke Danscenter.