Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/2

Nystart för komediklubb med Peter Wahlbeck på scenen

Peter Wahlbeck tror att det var en 20 år sedan han var i Uddevalla senast. Nu kommer han till Blomgrens komediklubb som tar nya tag efter förra månadens inställda stand up.

– Då uppträdde jag som ståuppkomiker med Jesper Odelberg, och det stod i Bohusläningen att ”Peter Wahlbeck och hans ensemble fick skrattarna på sin sida". Det var en bra recension, recensenten tyckte inte själv om föreställningen, men skrattarna tyckte om den. Och jag håller ju på för publikens skull, säger Peter Wahlbeck.

"Skrattarna tyckte om den"

Han har gjort klassiker som "Music für alle" med låtar som "Ullared", som var startskottet för ett fortsatt für alle-koncept, och sedan 1989 är han en uppskattad stand up artist.

– Det som är roligt med stå upp-klubbar är att det är lokala entusiaster som gör det. För det är ett jättejobb som nätt och jämt går ihop, säger han.

Nytag för komediklubben

Den lokala entusiasten här heter Marcus Blomgren, grundare av Blomgrens komediklubb, som fick ställa in förra månadens stand up efter protester mot att de omdebatterade komikerna Anton Magnusson och Simon Gärdenfors skulle komma.

– Jag har valt att se mig själv som en Jesusfigur som återuppstår nu. Historien får avgöra vem som har rätt, men nyligen såg vi Anton Magnusson i det första avsnittet av "Släng dig i Brunnen”, och förundersökningen mot dem är nedlagd, säger Marcus Blomgren.

Läs även: Uddevallakrog avbokar skandalkomiker

"Pizzeria Pingvin har ju blivit en klassiker"

Torsdagen med Peter Wahlbeck blir komediklubbens höstpremiär.

– Ett av hans kändaste skämt är om Pizzeria Pingvin som finns här i stan. Alla andra pizzerior brukar ju associera till Italien, och så kommer någon som vill kalla sig pingvin, säger han.

Peter Wahlbeck håller med.

– Pizzeria Pingvin har ju blivit en klassiker, säger han.

Skämt om politik och religion

Kanske blir det pingvinskämt, eller så här i eftervalstider kunde man tänka sig att det blir en del politikerskämt?

– Visserligen kan man ju skämta om de här talmansrundorna, men annars blir det ofta ganska plumt och negativt. Man får akta sig när det gäller politik att det inte bara blir politikerförakt, säger Peter Wahlbeck.

Men religion går bra.

– Präster och andra är lite komiska och deras världsbild är sagor. Nu är jag själv lite kristen, men om man tror på Bibeln eller Koranen ordagrant blir det ganska absurt. Då måste man ha en utgång som blir förlösande i skämt, säger han.

Är det något man bör skämta om?

– Man bör skämta om sig själv och bjuda på sig själv.

Och något man inte kan skämta om?

– Det är en myt att man kan skämta om allt, om mord, våldtäkt och sådant. De som tycker så är bara ungtuppar som håller på och provocerar, säger Peter Wahlbeck och fortsätter.

– Jag höll väl själv på så när jag var ung, var provokativ och burlesk, för att man tyckte att det var stagnerat, men idag tycker jag att det är slöseri med tid.

Men menar att det man skämtar om kan misstolkas.

– En komiker är ju väldigt sårbar om någon rycker ut ett citat ur sitt sammanhang. Man kan bli anklagad för att vara rasist om man skämtar om invandring till exempel. Så det är lite mer ängsligt nuförtiden.

Förutom Peter Wahbeck, kommer även komikerna Filip Hjelmér och Martin Johansson på torsdag.