Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

President Emmanuel Macron meddelade nyligen att Frankrike ska återlämna 26 afrikanska konstföremål till Benin. Arkivbild.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Nytt museum för svarta civilisationer

Ett halvt sekel efter det att poeten Léopold Senghor, tillika Senegals förste president, lanserade idén står det klart: På torsdagen den 6 december invigs MCN, Musée des civilisations noirs, i Senegals huvudstad Dakar. Senghor såg museet som en konkretisering av den panafrikanska idén om en afrikansk enhet och gemenskap.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Det nu färdiga museet omfattar allt från arkeologiska fynd från "mänsklighetens vagga" till verk av samtida afrikanska konstnärer, skriver den franska tidningen Le Monde. Den nya runda byggnaden har en utställningsyta på 14 000 kvadratmeter och museet slår upp portarna med utställningssalar tillägnade "Afrikas kulturella enighet och variation" men också "Slaveri, kolonialism, motstånd och självständighet".

Den grundläggande tanken är att återskapa en historisk kontinuitet och nyckeln till en ny humanism, skriver MCN på sin hemsida.

En fransk rapport, beställd av president Emmanuel Macron, visade nyligen att 90 till 95 procent av Afrikas kulturarv finns på museer utanför kontinenten och framför allt hos de forna europeiska kolonisatörerna.