Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Skulpturen Syrisk häst vid Skeppsviken välkomnades av många i Uddevalla. Så är inte alltid fallet med nya offentliga konstverk. Bild: Lasse Edwartz

Offentlig konst engagerar

Vilken konst vi ska ha i det offentliga rummet och vem ska bestämma det? Det är frågor som politiker, tjänstemän som arbetar med kultur och stadsplanering och konstnärer samlas kring på tisdag, under ett seminarium arrangerat av Fyrbodals kommunalförbund.

Mellan 2007 - 2012 pågick projektet Offentlig miljö som konstform, som verkade för att inspirera kring nya tankar och bygga nya strukturer för hur kommunerna i Fyrbodal arbetar med sin offentliga miljö. Nu är det projektet nedlagt, men seminarieserien "Attraktiva kommuner - verktyg för utveckling" är en följd av det projektet.

Vem ska bestämma om konsten?

Det har handlat om allt från hur rätt belysning i stadsrummet kan skapa trygghet, till parker och deras funktion. Årets tema är: ”Vem ska bestämma vilken konst vi ska ha? Om armlängds avstånd och medborgardialog”

Kulturstrateg. Ida Svanberg, kulturstrateg Fyrbodals kommunalförbund.. Bild: Kent Eng

– I årets tema har vi ju valt att belysa stadsutveckling utifrån beslutsfattande, så att var och en vet var deras ansvar börjar och slutar och är klara över vad man kan påverka. säger Ida Svanberg, kulturstrateg Fyrbodals kommunalförbund.

Är punkten armlängds avstånd med för att armlängds avstånd mellan konst och politik är en aktuell debatt?

– Det här har vi pratat om länge så det har nog bara sammanfallit, säger hon.

En som har varit med och tagit fram programmet för tisdagens seminarium är Uddevallas kommunantikvarie Carl Casimir.

Kommunantikvarie. Carl Casimir är kommunantikvarie i Uddevalla och har varit med och tagit fram programmet för tisdagens seminarium.. Bild: Sven Lundstedt

– Det är inte alltid så tydligt hur vi ska tänka i de här frågorna. Här i Uddevalla har ju Kultur och fritid beslutat vilken konst vi ska ha, och det är inget problem, för det har fungerat. Vi som tjänstemän har alltid varit noga med att ta fram beslutsunderlag så att det ska gå att ta bra beslut utan att vara sakkunnig. Vi är ju både utbildade och heltidsanställda för att arbeta med detta, medan våra politiker är fritidspolitiker, därför måste vi ge dem bra beslutsunderlag, säger han.

Politiska beslut och medborgardialog

Men han menar att frågan är komplex.

– Frågan kommer till sin spets då och då på olika platser i Sverige, det finns många intressanta exempel. Det var John Keynes, en ekonom, som myntade begreppet med lärdom av nazistregimen i Tyskland där man hade förbjudit konst. Därför är det viktigt att politiska beslut grundas på sakkunskap, säger Carl Casimir.

Frågan om medborgardialog kring konst i det offentliga rummet tas också upp.

Vad svarar du på frågan att folk tycker att man ska ha den konst som folk vill ha?

– Men då ska man veta att det finns lika många viljor som det finns människor. Det som har hänt med vår häftiga häst vid Skeppsviken är att många enas om vad som är bra. Det är ett remarkabelt och glädjande undantag. Men det kan även vara det icke passande som är det bästa. Ett sådant exempel kan vara skulpturen i Växjö som heter "Jag tänker på mig själv" och har gjorts av Marianne Lindberg De Geer, säger han.

Kraftiga reaktioner

Verket som står utanför konsthallen i Växjö, föreställer en överviktig och en anorektisk kvinna, båda med konstnärens ansikte. Den har vandaliserats vid flera tillfällen.

– Här har många människor reagerat kraftigt mot konstnärens berättelse och ändå tillför skulpturen bevisligen stora upplevelsevärden i gaturummet. Idag tror jag att den till och med är mycket omtyckt, säger Carl Casimir.

– Att söka efter den konst som passar alla – då blir det ingen konst, Det blir så utslätat så att det inte blir konst längre. Det kan bli dekorativt som bäst, säger han.

PÅ PROGRAMMET

Pontus Björkman, politisk sekreterare Konstnärernas Riksorganisation (KRO)

Susanna Dahlberg, VD Regionteater Väst

Joakim Forsemalm, docent i etnologi Radar arkitektur & planering

Petra Johansson, konstnärlig ledare/verksamhetsledare Art Inside Out

Joanna Sandell, chef Södertälje Konsthall

Moderator är David Karlsson, Nätverkstan

Plats: Folkets Hus Trollhättan