Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Kung Carl XVI Gustaf delar ut Nobelpriset i litteratur till Kazuo Ishiguro 2017. Arkivbild.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Olika bud om litteraturpriset ska delas ut

Svenska Akademien delar ut Nobelpriset i litteratur i år som planerat, enligt ledamoten Göran Malmqvist. Men det råder delade meningar inom Akademien. "Inget som helst är bestämt", skriver ledamoten Per Wästberg i ett mejl till TT.

Delas Nobelpriset i litteratur ut 2018 eller ej? Enligt källor till Sveriges Radios Kulturnytt kan utdelningen av det anrika litteraturpriset komma att skjutas upp till följd av krisen inom Akademien.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Per Wästberg leder arbetet om vem som tilldelas årets Nobelpris. I ett mejl till TT skriver han att i dagsläget är "inget som helst bestämt".

Akademiens tillfällige ständige sekreterare Anders Olsson säger till Sveriges Radio att man håller på att titta på hur man ska göra med Nobelpriset just nu och ber att få återkomma i frågan.

Nobelstiftelsens ordförande Carl-Henrik Heldin fortsätter på samma spår.

- Det är en pågående diskussion som måste få avslutas. Och innan den är avslutad vill jag inte ge någon kommentar, säger han till TT.

Malmqvist avfärdar

Däremot avfärdar Svenska Akademiens tillfällige direktör Göran Malmqvist uppgifterna om att Nobelpriset inte delas ut 2018.

- Vi är exakt i fas där vi ligger varje år när det gäller priset. Vi är vid listan som omfattar 20 författare, som kommer att kortas ned till fem författare i slutet på maj. Sedan har Akademiens ledamöter tre och en halv månad på sig att läsa in sig på dessa författare, säger han till TT och fortsätter:

- Varför i helvete skulle vi inte klara av att hitta den vi anser är den bästa författaren på tre och en halv månad? Det har jag banne mig svårt att förstå. Det finns inte den minsta anledning att vi skulle missa en av våra viktigaste uppgifter.

Diskussion förts

Göran Malmqvist bekräftar däremot att diskussionen har förts om att skjuta upp utdelningen. Så sent som på förra torsdagens möte var ärendet på dagordningen.

- Någon tänkte möjligheten, med tanke på den mediepress vi befinner oss under, att vi skulle strunta i att dela ut priset i år. Men vi kommer att dela ut det, och det kommer inte vara några svårigheter, säger Göran Malmqvist.