Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bild: Kenneth Eriksson

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Omfamnar kanarisk publik med musik

En förhållandevis intensiv period med konserter väntar gospelkören Embraced den närmaste tiden. I helgen ger kören en konsert med Evelina Gards material. Om några veckor konserterar Embraced i Skandinaviska kyrkan på Gran Canaria.

Den spanska ön som är mest känd som charterresmål har Kjell Kristiansen lärt känna genom åren. Vid ett kyrkobesök för två år sedan fick han lyssna till en kanarisk gospelkör.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Jag tänkte då att "vi är bättre än dem", berättar Kjell Kristiansen som tog kontakt med prästen i San Augustín och gav ett erbjudande han inte kunde motstå, nämligen en konsert med Embraced.

Planen var också att Embraced skulle ha spelat förra hösten, men det föll på att inte tillräckligt många av de åtta körmedlemmarna kunde medverka. En ny kontakt togs från Gran Canaria i våras.

– Kören tände på alla stämmor, säger Kjell Kristiansen vars 70-årsdag ger honom extra glans åt konsertveckan.

Generalrepetion

Med en konsert den 21 oktober och tre stycken fyra veckor senare kan oktoberkonserten uppfattas som en generalrepetition för de senare. Men så är det inte. På Gran Canaria varvas gospel och spirituals med bland andra Michael Jacksons Man in the mirror och Carole Kings You've got a friend.

Men närmast gäller alltså en konsert med Evelina Gard, ett namn som behöver närmare presentation – inte bara för den breda publiken.

– Vi hade ingen aning om vem hon var, säger Ann-Sophie Lesti.

Kompositör

Några musikaliska smakprov från en musiktjänst på nätet övertygade i alla fall övriga körmedlemmar om att Evelina Gard var ett bra kort att satsa på. Gards styrka som kompositör beskrivs av Embraceds medlemmar som distinkt och klar för de olika stämmorna. Och med gott musikaliskt sväng.

– Det är härliga melodier och lättlyssnat, säger Aleta Hedelin.

Sedan ungefär 15 år tillbaka har Embraced funnits för att glädja andra genom musik. Kören med Lasse Svernling som ledare bildades sedan Lasses tidigare kör SHS tagit sin sista ton.

– Det är viktigt att lära känna varandras röster, och det är otroligt utvecklande, säger Ann-Sofie Lindh.