Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/2

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Osaliga andar i chilenskt drama

I hetaste laget. Då är det inte filmen det handlar om utan Studio 32:s uppsättning av Ljusa dagens andar i maj förra året som spelades i högsommarvärme. Men till helgen är det dags igen.

– Maj är en svår månad rent generellt för att folk ofta är ute i sina trädgårdar. Men vi tog chansen att spela pjäsen trots det, då blev det högsommarvärme. Vi tycker det är synd att salongen inte fylldes till max, vi vill därför ge Uddevallaborna en ny chans, säger Magdalena Nilsson i teaterföreningen Studio 32 som fyller 50 år 2019 och då vill föreningen fylla kalendern så mycket det går.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Den andra anledningen är att vi tycker det är speciellt att vi fått möjlighet att sätta upp pjäsen, som skrevs på 60-talet i Chile. Den har där blivit en modern klassiker. Den har inte blivit översatt till svenska, tills vi fick detta ärofyllda uppdrag, säger Magdalena Nilsson som anger teaterföreningens 50-årsjubileum som en tredje anledning att åter spela dramat.

Översättaren är också pjäsens regissör Boris Kozlowski, som har det gemensamt med författaren Alejandro Sieveking att han är född i Chile. De umgicks i samma kretsar. Dramat presenteras som "en vacker pjäs om kärlek, avundsjuka, längtan och tro på sann kärlek", vilket inte framstår som helt unikt. Vad har denna pjäs som inte andra har?

– Dramat tar upp aktuella ämnen, med mobbning som ligger och puttrar i botten. Pjäsen handlar om hur människor låter sig styras av rykten, vidskeplighet och avundsjuka snarare än tron på sin egen uppfattning. Där det sanna till slut vinner, säger Magdalena Nilsson om pjäsen som hon också menar ger publiken en smak av Chile.

Ljusa dagens andar spelas inte bara i Uddevalla i mars, den kommer också att spelas för en svensk-chiliensk förening i Stockholm i april.