Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Komikern Jan Bylund och psykologen Mattias Lundberg kommer med humorföreställningen "Den lyckliga pessimisten" till Östraboteatern den 23 oktober. Bild: Kalle Assbring

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Pessimisterna som inte kan hålla sig för skratt

De raljerar över optimisterna i självhjälpsindustrin som "har gått på knä uppför Mount Everest och simmat under Antarktis". Själva kallar sig komikern Jan Bylund och psykologen Mattias Lundberg för lyckliga pessimister - och tror att de tillhör en majoritet.

– Vi har upptäckt att de allra flesta är lyckliga pessimister. Får man en lättnad i bekräftelsen att man inte är udda och annorlunda är det den bästa formen av humor. Där man inte pekar finger eller sätter någon på pottan, säger Jan Bylund.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Givetvis med en ironisk blinkning till optimistkonsulterna.

– Ja, och igenkänning och skämskudde, för det är ju många i salongen som säger att de ju faktiskt har gått på väldigt många av de här sakerna. Som har suttit med i en salong och har klappat med, säger Mattias Lundberg.

En psykolog och en komiker

Han presenterar sig som psykolog och norrbottning som gärna har hängslen och livrem för att slippa överraskningssituationer. Jan Bylund är föreläsare och författare och tillhör den första generationens ståuppkomiker från slutet av 80-talet.

Tillsammans skrev de självhjälpsboken "Den lyckliga pessimisten" och 2015 gav de sig ut på vägarna med sin humorföreställning. Den 23 oktober kommer de till Östraboteatern.

– Vi började prata om det här att allt ska vara så otroligt klämkäckt och att alla ska vara så lyckliga och så kör de på och får städa upp i efterhand. Pessimister jobbar lite i förväg och slipper det, säger Mattias Lundberg.

Driver med självhjälpsindustrin

De driver med alla självhjälpsböcker och optimister inom självhjälpsindustrin.

– Stereotypen är ju den här väldigt vackra, vältränade, solbrända, gärna med slingor i håret, som kliver in på scenen till musik av Tina Turners "Simply the best", och berättar att de har varit med om enorma umbäranden, gått på knä uppför Mount Everest och simmat under Antarktis och säger att ”om jag har varit med om detta så kan ni göra exakt detsamma", säger Mattias Lundberg.

Men har ni lyckats hålla föreställningen levande?

– Förra veckan kunde man läsa i medierna att man räknar med 250 dödsfall på grund av selfies. Vi pratar ju en hel del om vad sociala medier ställer för krav på oss att vi ska vara perfekta visa oss framgångsrika, samtidigt som det är stort fokus på dig och bara på dig. Och dyker det då upp 250 dödsfall som visar vilket ego man är, säger Jan Bylund.

– Och så måste vi ju försöka få in att man söker vinter OS. Det har vi inte haft tidigare. För där snackar vi optimister, ingen snö och man tänker att budgeten ska gå ihop, säger Mattias Lundberg.