Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Peter Høeg i vetenskaplig högform

I 23 år har Peter Høeg fått dras med läsarnas längtan efter nästa fröken Smilla. Nu går han dem en bit till mötes. Hans nya actionhjälte Susan är den logiska fysikern som inte klarar sig utan familjen.

Susan Svendsens visitkort har inte de vanliga dimensionerna. För att alla titlar ska rymmas - lektor vid Institutionen för experimentalfysik är bara en - är det stort som ett vykort. Men författaren Peter Høeg vet att det finns viktigare skäl än så för Susan att tala med hög röst; om man är kvinna och 43 år är det annars lätt att glömmas bort i ett samhälle som genererar tjugo petabyte information per dygn.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

I "Effekten av Susan" har Peter Høeg lånat den rationella och handlingskraftiga vetenskapskvinnan Susans röst. Trots att han genom sitt hängivna mediterande tycker sig ha god kontakt med sina kvinnliga sidor så känner han sig mer i balans efter att mentalt ha förklätt sig till kvinna under de år det tog att skriva romanen.

- Att komma det kvinnliga nära gör man primärt med de förhållanden man har till sin mor, sina döttrar - jag har tre - och till sin kärlekspartner. Jag vill försöka beskriva det kvinnliga systemet inifrån genom mitt skrivande, säger Peter Høeg, på besök i Stockholm i samband med den svenska utgåvan av boken.

Tillbaka i högform

"Nu känner vi igen honom", konstaterade de danska kritikerna nöjt när romanen släpptes i hemlandet. Alla var inte till fullo begeistrade i undergångsthrillern, en dystopisk actionroman med lika delar familjerelationer som samhällskritik. Men parallellerna till författarens stora bästsäljare "Fröken Smillas känsla för snö" räckte för att de flesta nöjt konstaterade att Høeg nu är tillbaka i högform. Författaren själv lyssnar allt mindre till kritiker och recensenter, men medger att han kunde känna en bekant förnimmelse när han började skriva "Effekten av Susan".

- Något återvände till mig som hade förbindelse med fröken Smilla. Jag kan se att vissa teman återvänder, en handlingskraftig kvinna som berättar i jagform. Men Susan skiljer sig också från Smilla. Fröken Smilla var grundskolelärare och ensam, Susan är vetenskapskvinna och har sin familj, berättar den danske författaren.

Borta i tio år

Det är 23 år sedan "Fröken Smillas känsla för snö" gjorde Peter Høeg till ett världsnamn. Han har skrivit ytterligare tre böcker sedan dess, men det är fortfarande den romanen som alla hans andra böcker jämförs med. För Peter Høeg blev uppmärksamheten något han tvingades lära sig att hantera och efter romanen "Kvinnan och apan" höll han sig borta från offentligheten i tio år.

I dag har han hittat en form av skiftgång. När lanseringen av den här romanen är över väntar ett års retreat, och så ser hans livscykel ut sedan flera år. I långa perioder lever han i avskildhet i sitt hus i ett naturreservat på norra Jylland, utan såväl internet som telefon. Umgänget består av sambo, barn och några få vänner. Det är ett livsval som även påverkar hans skrivande rent praktiskt.

- Jag har helt enkelt inte tillgång till all den information som annars finns runtomkring oss, jag måste använda mig av det som finns i min närhet. En dag gick jag och min son förbi vår granne som stod under ett av päronträden med en bisvärm kring händerna. Mellan två fingrar höll hon bidrottningen, men de tusentals bina gjorde ingenting. Den upplevelsen flög rakt in i boken, romaner består av tillfälligheter.

Obesvarad kärlek

Utan att googla det minsta plockar Peter Høeg vitt spridda detaljer ur vetenskapen. Hans huvudperson ser månsken som en refraktion enligt Snells lag, och hon älskar fysiken så mycket att hon kom över sin barndoms ångest när hon förstod det periodiska systemet. Wilsonkammaren, geigermätaren och de taoistiska karparna i Bohrs damm är andra blinkningar till naturkunskapen.

- Jag älskar naturvetenskapen men naturvetenskapen älskar inte mig. Jag har ingen talang, men ägnar mig åt den som hobby, precis som dansen numera. Men efter den här boken har jag fått hålla workshops om meditation och kreativitet för fysiker och jag är också med i ett stort hjärnforskningsprojekt om meditationens fördelar. - Jag älskar att skapa en illusion av att jag vet allt detta, det är en blandning av kunskap, research och skojeri.