Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Protesterna välkomnas av Bokmässan

Litteraturen är ingenting utan det fria ordet. Därmed är det också självklart att de politiska vindarna blåser in på Bokmässan i Göteborg.Det är viktigt att frågorna lyfts, säger förlagschefen Moa Elf Karlén.

Vänligt och positivt men samtidigt skarpt. Så kan tonläget under de manifestationer som arrangeras på Bokmässan med anledning av flyktingkrisen och det hotade fria ordet sammanfattas. Behovet av att ta ställning och visa sitt stöd är stort, men få vill kritisera mässan och det faktum att Ungern bjudits in som temaland.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

- Vi vill absolut inte hamna i polemik med ungerska författare, det är jätteviktigt att deras röster hörs, säger Författarförbundets ordförande Gunnar Ardelius.

Samtidigt har medlemmarna i hans organisation visat ett större engagemang i dessa frågor i år, jämfört med tidigare år.

- Litteraturen är gränsöverskridande, att stänga gränser och stänga människor ute går tvärt emot det som vi tror på.

Viktiga symbolhandlingar

För Moa Elf Karlén, Leopard förlag, var det viktigt att delta i den manifestation som Författarförbundet tillsammans med PEN arrangerade, när en mänsklig kedja bildades fram till Ungerns monter.

- Det var en symbolisk handling som fick ett konkret uttryck när en av de ungerska författarna klev ut ur Ungerns monter och kom in i kedjan. Det pågår flera sådana symbolhandlingar här på mässan som är viktiga, säger hon.

Med Ungern och yttrandefrihet som parallella teman så bör man kunna förutse att diskussionerna blir hetsiga, konstaterar Svenska PEN:s ordförande Ola Larsmo. När dessutom författaren Masha Gessen, en högst kritisk röst, bjuds in som invigningstalare är det bäddat för konflikt.

- Det är konstruerat så, och det är absolut inte fel. Dagens skarpa läge i Europa i dag var kanske svårt att förutse, men nu gör alla sitt bästa för att diskussionen ska pågå, säger Ola Larsmo, som bland annat arrangerar ett seminarium om ungersk mediepolitik.

"Skarpt tonläge"

Bokmässans programchef Daniel Levin kan se att det framstår som att man uppmuntrar debatten extra mycket i år, efter kritiken mot valet av temaland.

- Naturligtvis påverkas vi av de diskussioner som förs kring Ungern. Vi förstår att det blir ett lite högre stämningsläge just i år. Ska yttrandefriheten betyda något så måste vi också ha tolerans för att det blir ett skarpt tonläge som på invigningen.

Björn Wiman, kulturchef på Dagens Nyheter och samtalsledare i ett seminarium med Masha Gessen och Ian Buruma, tycker att valet av Gessen som invigningstalare var helt korrekt.

- Samhället och omvärlden blåser in i mässhallarna och samtalen, det är som det brukar och ska vara. Kanske har det varit något mer dramatiskt i år, men det är väldigt positivt, det är ett tecken på att mässan lever.