Regnbågsflaggan hyllades – manifestation i Göteborg

Jonas Gardell höll tal, lokala artister uppträdde och ett tusental flaggviftande göteborgare stod upp för allas lika värde under lördagens Manifestation för regnbågsflaggan på Götaplatsen.

ANNONS

Alla uppmanades att ta med sig något regnbågsfärgat att vifta med, däremot var plakat, banderoller och partipolitiska märken inte välkomna denna dag, då regnbågsflaggan stod i centrum och partipolitiken lämnades utanför.

Ett tusental åskådare med stora och små flaggor hade samlats vid 15-tiden, då det hela inleddes med ett tal av författaren och komikern Jonas Gardell.

– Det finns inget fantastiskt Sverige att återupprätta, det finns ingen bättre tid att återvända till. Tvärtom är det en bättre tid i dag, regnbågsflaggans tid, sade han.

Gardell underströk att alla kan mötas under regnbågsflaggan: Gamla, unga, hetero och homo, moderater och vänsterpartister.

ANNONS

– Det är vad regnbågsflaggan står för: Kärlek, tolerans och inkluderande.

"Visa att det finns ett motstånd"

Han lyfte fram vikten av att stå upp för allas lika värde och hbtq-personers rättigheter och drog paralleller till de allra första Prideparaderna i landet, då bara några få tappra deltog.

– De var 16 personer som leddes av två starkt rodnande poliser. Man kan tycka att det var en ynklig början, men om inte de 16 personerna hade vågat, så hade vi inte haft Prideparader från Kiruna till Öckerö i dag.

– Det är därför det är viktigt att vi är här i dag. Vi är inte jättemånga, men vi är så många som behövs för att visa att det finns ett motstånd, sade han och fick spontana applåder.

Komikern och författaren Jonas Gardell höll tal på Götaplatsen.
Komikern och författaren Jonas Gardell höll tal på Götaplatsen. Bild: Christine Olsson/TT

Manifestationen kom till på initiativ av Musiker Mot Rasism, som drog igång planeringen för bara ett par veckor sedan. Sedan växte antalet arrangörer stadigt och både TCO Göteborg, Röda korsets ungdomsförbund i Göteborg, RFSL Göteborg och West Pride stod bakom.

– Vi upplever att det finns en stark diskussion i dag om Prideflaggans vara eller inte vara, både i kommuner och på debattsidor, men också av högerextrema organisationer som tar allt mer plats och som försvårar vårt arbete med hbtq-personers rättigheter, säger Andreas Hernbo, ordförande i RFSL Göteborg.

ANNONS

"Kärleken ska vinna"

I Töreboda stals regnbågsflaggan under Pridefirandet, i Sölvesborg har kommunen beslutat att ta bort flaggan i kommunala sammanhang. Även i Munkedal och Härryda har det diskuteras om flaggans vara eller icke vara.

Varför tror du att flaggan på många håll uppfattas som provokativ och politisk i dag?

– Det är en vanlig missuppfattning att flaggan skulle ägas av Stockholm Pride eller RFSL, så är det inte, det är en flagga som används över hela världen för människors lika värde. Det kan ju vara så att kritiken som kommer nu är en motreaktion mot framstegen för hbtq-personers rättigheter. Hur som helst behöver det bemötas.

Artisten Det Brinner, som till vardags heter Matilda Sjöström, uppträdde på manifestationen.

– Jag tror det är jätteviktigt att visa vad vi tycker i dag. Rädsla och hat är läskigt och alla som är här i dag är det för att visa att vi bryr oss om varandra och att kärleken ska vinna. För mig är det svinviktigt att alla är lika mycket värda och att alla ska få vara med, säger hon.

Artisterna som uppträdde på manifestationen:

Det Brinner, Alba Omega, Simon Ljungman, Etzia, Virginia And The Flood, Songs Of Boda, Emrik (Emrik Musik), Partillo Productions, Mollgan.

ANNONS