Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/8

Regnbågsflaggor till max på Götaplatsen

I Sölvesborg har politikerna stoppat regnbågsflaggan. I Töreboda revs den ner på natten. Men i Göteborg ska tusentals regnbågsflaggor vaja i en stor manifestation på lördag.

En rad artister kommer att uppträda på Manifestation för regnbågsflaggan på Götaplatsen. Yolanda Bohm är konferencier och Jonas Gardell ska hålla tal.

Initiativet till manifestationen togs av Musiker Mot Rasism, men en rad andra arrangörer har slutit upp, som West Pride och RFSL Göteborg.

"Flaggan rycks och bränns"

– Just nu har det blossat upp en debatt om regnbågsflaggans vara eller inte vara. En förskola i Årjäng fick inte heta Regnbågen för att det ansågs för politiskt och flaggan är en återkommande diskussion i flera kommuner, inte bara i Sölvesborg, frågan har behandlats i både Öckerö och Härryda, säger Andreas Hernbo, ordförande i RFSL Göteborg.

Han ger fler exempel.

– Flaggan rycks och bränns. När de väljer att fälla regnbågsflaggan i Töreboda så blir det tydligt hur laddad flaggan har blivit som symbol.

Med mycket kort förberedelsetid arrangeras nu manifestationen, för att lyfta fram regnbågsflaggan, både som en symbol för hbtq-personers rättigheter och som ett ställningstagande för alla människors lika värde och rättigheter.

– Uppslutningen har varit otroligt stark. TCO Göteborg har precis anslutit och de har 120 000 medlemmar.

Hur många tror ni kommer på lördag?

– Vi hoppas på någonstans runt 3 000-5 000, men det är väldigt svårt att säga. Nu börjar vi få väldigt stor spridning, fler och fler ansluter sig och snart måste vi börja begränsa oss.

Maxat med regnbågsflaggor – men inga plakat

Bland artisterna som ska uppträda på Götaplatsen finns en rad lokala artister som Det Brinner, Alba Omega, Etzia, Simon Ljungman, Emrik, Virginia And The Flood och Songs of Boda.

"Jag är ingen flaggviftare över lag men om det finns en flagga som står för öppenhet, tolerans och att få vara och leva som man vill så står jag gärna under den" skriver Songs of Boda på evenemangets Facebooksida.

Det Brinner, eller Matilda Sjöström som hon heter, skriver också på sidan:

"Jag tycker det är oerhört viktigt att alla människor ska få vara sig själva och att alla ska få älska vem de vill & framför allt så vill jag att kärleken ska vinna."

Alla som kommer till Götaplatsen uppmanas att ta med sig regnbågsflaggor att vifta med. Däremot ska man lämna plakat och banderoller och eventuella symboler för organisationer och politiska partier hemma.

– Alla är välkomna att delta, men vi vill att det ska vara partipolitiskt obundet och inga partier är medarrangörer.

Ingen känd hotbild

Det finns ingen känd hotbild mot evenemanget, men då det alltid finns en generell hotbild mot hbtq-rörelsen så har arrangörerna jobbat hårt för att evenemanget ska vara säkert.

– Flera av de arrangerande organisationerna har lång erfarenhet av säkerhetsfrågor och vi kommer se till att ha många volontärer på plats, väl synliga. Dessutom har vi god dialog med kommun och polis. Vi tror att det kommer gå väldigt lugnt och tryggt till, säger säger Andreas Hernbo.

Manifestation för regnbågsflaggan

Götaplatsen lördag 5 oktober klockan 15.00.

Artister: Det Brinner, Alba Omega, SImon Ljungman, Etzia, Virginia And The Flood, Songs of Boda, Emrik, Partillo Productions, med flera.

Talare: Yolanda Bohm (konferencier), Jonas Gardell med flera.

Arrangörer: Musiker Mot Rasism, West Pride, Tillsammans för Göteborg, Agera Göteborg, RFSL Göteborg, Sensus Göteborg med flera.