Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Så kan du luras av Viagogo – granskning av kritiserade biljettsajten

Om du söker biljetter till en konsert eller en fotbollsmatch via Google är sannolikheten stor att första träffen är viagogo.se. En sajt som Konsumentverket varnar för, där du riskerar stora överpriser. När Viagogo testas hamnar vi till slut med dyra biljetter utanför ett öde Gamla Ullevi.

"Endast 2 biljetter kvar."

"Sista biljetterna i den här sektionen."

"Mindre än 1% biljetter kvar till det här evenemanget."

De röda textraderna lyser tillbaka mot köparen samtidigt som nya rutor ständigt dyker upp på skärmen. En knapp som säger "Fortsätt" hoppar till lite. Hela tiden tickar en klocka ner.

Viagogos vd Cris Miller menar att funktionerna är till för att: "informera köpare om att sajten är en dynamisk marknadsplats, med ett antal ständigt pågående förändringar som hjälper köpare att fatta ett informerat beslut".

Samtidigt berättar Konsumentverket om hur kunder känt sig stressade att avsluta sina köp. Under 2018 fick myndigheten in 132 anmälningar mot biljettplattformen, som var det sjunde mest anmälda företaget i Sverige förra året.

I februari utfärdade Konsumentverket också varning för Viagogo.

När GP testar att köpa biljetter får vi löpande ta del av en stor mängd information.. Bild: Robin Aron
När GP testar att köpa biljetter får vi löpande ta del av en stor mängd information.. Bild: Robin Aron

Men vad är det som gör att så många anmäler och vad händer egentligen om man köper biljetter via sajten? Vi har provat att köpa biljetter till tre olika evenemang i Göteborg genom Viagogos plattform.

Ett dagpass till festivalen Gården, inträde till den brasilianske artisten Marcos Valle på Nefertiti och en biljett till IFK Göteborg mot Örebro SK på Gamla Ullevi.

Under köpen utsätts vi för en överväldigande mängd information. Det hela är utmattande och trots stressen tar varje köp runt tio minuter att genomföra, då har vi ändå inte lyckats läsa köpvillkor eller annan viktig information.

Med biljetterna slutligen i hand kan vi dock göra vår första jämförelse – priset.

En av de vanligaste anledningarna till att kunder anmäler Viagogo till Konsumentverket är för att de anser sig ha betalat ett överpris. Enligt myndigheten klagar många också på att de upptäckt kostnader i efterhand som inte direkt framgick.

När vi köper biljetter via sajten får vi först se ett pris, men det förändras senare när moms och häftiga bokningsavgifter tillkommer. Till slut har vi betalat mer än dubbelt så mycket som det hade kostat hos de officiella återförsäljarna.

Vissa kan nog tänka sig att betala extra för biljetter till ett slutsålt evenemang, men enligt Konsumentverket är det inte heller ovanligt att kunder inte förstår att de köper biljetter i andra hand.

Bland de vi har talat med är frustrationen överväldigande när de inser att de av misstag har betalat stora summor för mycket.

Priser när vi testar Viagogo

• Biljett på långsidan till IFK Göteborg mot Örebro SK kostar 195 kronor via fotbollsklubbens egen hemsida. Vi får betala 538 kronor.

• Inträde och matplats till Marcos Valle på Nefertiti kostar 280 kronor på jazzklubbens sajt. Vi betalade 574 kronor.

• Onsdagspass på festivalen Gården ska gå på 895 kronor hos Eventim. Vi lade 1 825 kronor.

När vi konfronterar Viagogo påpekar företagets vd Cris Miller att det faktiskt står högst upp på deras hemsida att de är en marknadsplats för andrahandsbiljetter till evenemang. Han menar också att det slutliga priset, inklusive moms och extra avgifter, alltid finns väldigt tydligt utskrivet innan köpet genomförs.

I det mejlsvar vi får upprepar Cris Miller att det inte heller är Viagogo som sätter biljettpriser, utan säljaren, och att priserna därför kan vara både högre och lägre än hos officiella återförsäljare.

"Biljetter som säljare lägger ut för löjliga, orimliga priser, tenderar att vara de som uppmärksammas, men i verkligheten säljs ungefär hälften av biljetterna på vår plattform under det ursprungliga priset", skriver han.

Konsumentverket: "Kan vara vilseledande marknadsföring"

Matilda Norrman är jurist på Konsumentverket. Hon förklarar att det Viagogo ägnar sig åt kan betraktas som vilseledande marknadsföring.

– Ett marknadsfört pris ska från början innehålla alla obligatoriska avgifter och skatter. Det får inte läggas till efter hand, säger hon.

"grundläggande tro på rätten att överföra evenemangsbiljetter"

Hon menar att många inte har förstått att de köper biljetter i andra hand, enligt henne faller det tillbaka på hur företaget har konstruerat sin sajt.

– Det är tillåtet att sälja biljetter i andra hand. Men vår bedömning är att informationen inte är tillräckligt tydlig, säger hon.

Andrahandsförsäljningen kan få ytterligare konsekvenser. Förra sommaren var vi på plats utanför Nya Ullevi när hundratals besökare hindrades från att komma in på Ed Sheerans konsert. Anledningen var att deras namn inte matchade det som stod på biljetten, vilket arrangören krävde.

– Vi betalade 5 082 kronor för biljetterna, och nu kan vi inte använda dem. Vi är väldigt många som står utanför Ullevi och inte får komma in. Folk står och gråter utanför, sade besökaren Eva Nielsen då.

Att Ed Sheeran och arrangörerna krävt matchande namn var känt sedan tidigare, men när vi frågar varför Viagogo ändå tillät försäljningen svarar Cris Miller att de har en "grundläggande tro på rätten att överföra evenemangsbiljetter" och att arrangörernas restriktioner var "orättvisa och löjliga".

Han menar också att Viagogo försökte informera konsertbesökarna:

"Vi försåg faktiskt köpare med information om att arrangören implementerade orättvisa restriktioner och att det behövde göras speciella arrangemang för att säkerställa att köpare tryggt skulle komma in".

När vi förra året pratade med Jessica Nilsson, en av de hundratals besökare som nekats inträde, visade hon upp information från Viagogo på sin telefon:

”Evenemangsarrangörer skriver ofta biljetterna i namnet på den ursprungliga köparen – din försäljare. Detta påverkar inte på något sätt biljettens giltighet, och du kan gå in i lokalen med förtroende. Ditt namn behöver inte vara tryckt på biljetten för att du framgångsrikt ska komma in”.

Utanför Nya Ullevi visar Jessica Nilsson upp en text från Viagogo. . Bild: Sofia Andersson
Utanför Nya Ullevi visar Jessica Nilsson upp en text från Viagogo. . Bild: Sofia Andersson

Säljer biljetter som inte finns

Den andra delen i vårt test gäller om vi kommer in på våra respektive evenemang. Och där skiljer sig resultaten åt markant.

GP:s reporter Johanna Hagström, som skulle besöka den brasilianske musikern Marcos Valle på Nefertiti, får en knapp vecka efter köpet veta att Viagogo inte kan få fram den biljett hon köpt. I stället ska hon få pengarna tillbaka. Två veckor efter köpet har det fortfarande inte skett.

I ett mejl skriver Viagogo att felet ligger hos andrahandssäljaren: "Vi är väldigt ledsna att informera dig att din försäljare inte kunnat förse dig med dina biljetter som ursprungligen var beställda."

Nefertiti säljer dock inte fysiska biljetter till Marcos Valle, i stället skriver de upp ens namn på en lista i samband med bokningen.

"I våra ögon grundlurar Viagogo de som köper biljetterna, men vi kan inte göra mer än att varna våra konsertbesökare. Det är för jävligt."

När vi frågar hur det är möjligt att köpa biljetter till den här typen av evenemang svarar Cris Miller igen att de har en "grundläggande tro på rätten att överföra evenemangsbiljetter" och fortsätter:

"Oberoende om det rör sig om en fysisk biljett som postats, en e-biljett som är pdf eller mobil, eller ett namnbaserat system vid dörren, tror vi på att tillhandahålla en tjänst för människor som behöver eller vill återförsälja sina biljetter".

Viagogo har tidigare kritiserats för vilka tillställningar de försöker förmedla biljetter till.

Under våren blev det exempelvis stor uppmärksamhet när musiktidningen Gaffa berättade att det gick att köpa biljetter till specifika konserter på Gröna Lund via sajten. Nöjesparkens informationschef Annika Troselius förklarade att de var betydligt dyrare än vanliga entrébiljetter till parken och dessutom inte garanterade platser till några konserter, eftersom Gröna Lund alltid utgår från principen först till kvarn.

– I våra ögon grundlurar Viagogo de som köper biljetterna, men vi kan inte göra mer än att varna våra konsertbesökare. Det är för jävligt, konstaterade hon då för Gaffa.

Sedan dess har företaget slutat att förmedla biljetter till Gröna Lund. I ett meddelande till SVT Kulturnyheterna skriver de:

”Vår policy är att endast tillåta säljare att lista biljetter som garanterar inträde till ett evenemang och om det råder några tvivel, vilket det gör i det här fallet, så kommer vi inte att tillåta biljetterna på vår plattform".

GP:s reporter Lisa Axelsson på väg till Gamla Ullevi med biljetten i hand.. Bild: Stefan Berg
GP:s reporter Lisa Axelsson på väg till Gamla Ullevi med biljetten i hand.. Bild: Stefan Berg

Med dyra biljetter utanför ett öde Ullevi

Det blev alltså inget besök på Nefertiti, men däremot ett lyckat sådant till festivalen Gården.

När GP:s team kom fram till Trädgårdsföreningens grindar visade det sig att biljetten fungerade. Det går dock att utläsa en del märklig detaljer på den utskrivna papperslappen.

16:41 får vi ett bekräftelsemejl på att vår beställning är gjord hos Viagogo.

Men på Gården-biljetten står det att den är inhandlad 16.47 hos den officiella återförsäljaren, alltså sex minuter efter att mejlet skickades och då nästan tusen kronor billigare än vad vi har betalat.

Då har vi under köpets gång också fått besked om att det här är den billigaste biljetten i Göteborg.

Namnet matchar därtill reporterns, men bokningsadressen är i stället en central adress i Stockholm.

Festivalen Gården hålls inne på Trädgårdsföreningen.. Bild: Anders Ylander
Festivalen Gården hålls inne på Trädgårdsföreningen.. Bild: Anders Ylander

När vi frågar Viagogo hur detta är möjligt upprepar Cris Miller att Viagogo inte själva köper eller säljer biljetter och säger: "vi är väldigt uppmärksamma på möjligheten att varje köpare eller säljare kan utnyttja sajten och uppmuntrar våra användare att berätta för oss hur vi kan förbättra vår sajt".

Att biljetten är dubbelt så dyr som hos den officiella återförsäljaren, trots att vi får veta att det är den billigaste biljetten i Göteborg, kommenterar han: "alla påståenden på vår hemsida är sakliga och representerar information som syftar till aktivitet på sajten."

Men det är i samband med det sista evenemanget, IFK Göteborg mot Örebro SK på Gamla Ullevi, som vårt test blir särskilt besynnerligt.

För Viagogo säljer matchbiljetter till söndagen 2/6. Datumet är det samma genom hela beställningen och står även utskrivet i samtliga tre mejl som vi får i samband med köpet.

Enda problemet är att matchen spelades redan under lördagen.

I mejlen som vi får ta emot står det också återkommande att datum och tid kommer att bekräftas, men detta sker aldrig.

På biljetten som vi får skickad till oss står det i sin tur inga tider alls, utan besökare uppmanas att gå in på IFK Göteborgs hemsida för att själva kolla upp saken.

Trots att vi känner till misstaget beslutar vi oss för att ändå utgå från informationen vi får från Viagogo. GP:s reporter Lisa Axelsson tar sig därför till Gamla Ullevi, en dag efter att IFK förlorat med 1-0 hemma mot Örebro.

Väl där möts hon av stängda grindar och en tämligen ensam staty av Gunnar Gren.

– Det är helt tomt här. Ingen fotboll, inga fans, ingenting faktiskt, konstaterar hon.

Cris Miller medger att det denna gång rör sig om ett fel och förklarar att de konstant hanterar hundratusentals evenemang världen över. Han berättar också att de har ett team som säkerställer att föreslagna evenemang faktiskt finns på marknaden.

"Det här var ett fel i den processen som vi åtgärdade så snart vi insåg det", skriver han.

Hur felet ska ha åtgärdats förklarar han dock inte.

Lisa Axelsson möts av stängda grindar när hon besöker fotbollsarenan under söndagen.. Bild: Stefan Berg
Lisa Axelsson möts av stängda grindar när hon besöker fotbollsarenan under söndagen.. Bild: Stefan Berg

Stäms i marknadsdomstol i Zürich

2018 fick Konsumentverket alltså in 132 anmälningar mot Viagogo. I februari i år placerades också företaget på Konsumentverkets varningslista.

– Vi har sett en kraftig ökning i antalet anmälningar och med hänsyn till att vi själva har begränsad möjlighet att agera vill vi nå ut och varna konsumenter, säger Matilda Norrman.

Hon förklarar att det finns fog för myndigheten att stämma Viagogo i Patent- och marknadsdomstolen, men att man hittills har valt att avvakta. Anledningen är att Viagogo är baserat i Schweiz.

– Därför har vi gjort bedömningen att det är den schweiziska myndigheten Seco, State Secretariat for Economic Affairs, som bör driva frågan.

Anmälningarna mot Viagogo

• Under 2018 fick Konsumentverket in 132 anmälningar mot företaget.

• Motsvarande myndighet i Schweiz, Seco, uppger att de har fått in över 800 klagomål sedan 2016, varav många från utlandet.

• Även hos svenska Polisen dyker företaget upp. När Magnus Lindegren, sektionschef på bedrägerisektionen Region Väst, gör en fritextsökning nationellt för 2018 på "Viagogo" dyker 428 anmälningar upp. Han berättar att sökningen även kan innefatta ärenden där biljetter initialt är inköpta av Viagogo och som sedan sålts vidare. Magnus Lindegren konstaterar därför att antalet anmälningar mot Viagogo kan vara både högre och lägre, och att det alltså handlar om en ungefärlig beräkning.

Källa: Konsumentverket, Seco, Polisen/Magnus Lindegren

I september 2017 valde Seco att stämma Viagogo i marknadsdomstolen i Zürich. På grund av den pågående rättsprocessen har myndigheten avböjt våra intervjuförfrågningar men meddelar via mejl att de har fått in över 800 klagomål mot Viagogo sedan 2016.

De hänvisar också till ett pressmeddelande utskickat i samband med stämningen som förklarar att de genom beslut i rätten vill tvinga Viagogo att bli mer transparenta gällande priser och försäljning, samt att sajten ska ta bort vilseledande information och sluta med vad de kallar för "artificial pressure".

"Jag misstänker att 800 är en grov överdrift, men oberoende, skulle vi vara glada att adressera varenda klagomål som faktiskt existerar."

Cris Miller säger att de tar anmälningarna till Konsumentverket på stort allvar och att de dedikerat betydande resurser för att skapa den bästa möjliga upplevelsen för användarna. Han menar också att problem och klagomål är oerhört ovanliga i förhållande till mängden biljetter som köps och säljs via deras plattform.

Viagogo uppger att de har kunder i mer än 160 länder och över 4 miljoner biljetter tillgängliga i sitt nätverk.

Cris Miller ifrågasätter även uppgifterna från den schweiziska konsumentmyndigheten.

"Jag misstänker att 800 är en grov överdrift, men oberoende, skulle vi vara glada att adressera varenda klagomål som faktiskt existerar".

När det gäller rättsprocessen påpekar han också att det är lagligt att köpa och sälja biljetter och att Viagogo anser att det ska vara varje köpares rätt och möjlighet att göra vad de vill med sin biljett.

"Vi har kontaktat Seco direkt om deras oro och känner oss trygga i att just denna specifika oro som Seco har kommer att redas ut", skriver Cris Miller.

Rättsprocessen i Schweiz är dock inte den enda mot Viagogo. I morgon kan du läsa om hur den brittiska myndigheten CMA, Competition and Markets Authority, förbereder rättsliga åtgärder.

Du kan också läsa om hur Viagogo gör för att hamna högst upp i Googles sökningar.

Konsumentverkets guide om andrahandsförsäljning

• En andrahandsbiljett är i regel dyrare än ordinarie biljetter.

• Om arrangemanget ställs in kanske du bara får tillbaka arrangörens ursprungliga pris och inte vad du faktiskt betalat för biljetten.

• Ibland krånglar det med leveransen. Många har varit med om att biljetten dykt upp i sista sekund, eller inte alls.

• När försäljare skriver termer som "förhandsboka" eller "förhandsköp" är du inte garanterad biljett, utan riskerar att bli utan.

• Ibland kan man få sämre platser än de man bokat. Det har hänt att konsumenter köpt sittplatser på sektioner som inte finns.

• Det finns inte någon ångerrätt när du köper evenemangsbiljetter.

• Det kan vara svårt att se om den som säljer gör det i första eller andra hand. Kontakta konsertarrangören för att ta reda på det.

• Be säljaren om biljettens serienummer och kontrollera att det finns hos konsertarrangören.

• Kontrollera villkoren. Där ska det framgå vad som gäller om du har något att klaga på. Ibland tar biljettförsäljaren ansvar för fel, men du kan också behöva vända dig direkt till arrangören med dina krav.

• Om du inte får din biljett, eller får något annat, ska du först och främst vända dig till biljettföretaget och kräva pengarna tillbaka. Fungerar inte det, gå till din kommunala konsumentvägledare. För att anmäla företaget vänder du dig till Konsumentverket.

• Om du får en falsk biljett ska du vända dig till polisen för hjälp.

Källa: Konsumentverket