Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Universum heter Mikael Fagerlunds installation. Bild: Mikael Fagerlund

Sex konstnärer föreslås få smycka nya skolan

Sex konstnärer föreslås att stå för utsmyckningen av Ramnerödsskolan. Totalt finns det 1,4 miljoner att satsa på den konstnärliga gestaltningen.

En av dem är Mikael Fagerlund, född 1955, som delar sin tid mellan Uddevalla och Kiruna. Han gick ut Konstfack 1988 och är sedan dess en konstnär som har ett stort antal utställningar bakom sig och som är verksam i det offentliga rummet.

Nu föreslås han att stå för den konstnärliga gestaltningen av den södra trapphallen i skolan.

– Jag inspireras alltid av hur färg och formen storlek förhåller sig till varandra visuellt. En visuell forskning. Här är det en installation av hela rummet som heter Universum. Min tanke är att för barnens del att de ska känna att det finns något bortom den nuvarande platsen, något som ska fungera stimulerande för lärandet, säger Mikael Fagerlund, som inom kort ställer ut i Hannover.

Beyond Painting hette uställningen på Bohusläns museum,2009, med Mikael Fagerlund, Miquel Mont och Wolfram Ullrich. Detta är ett av Mikael Fagerlunds verk.. Bild: Ronny B Nilsson

Han själv söker sig hela tiden till ljuset, det är en av anledningarna till Kirunavistelsen där han vid sidan om sitt konstnärskap arbetar som vinterguide för turister som söker sig till norrskenet.

De övriga föreslagna konstnärerna är Charlotte Öberg Bakos, Fredrik Norén, Anna Ling, Maria Forsling Jenke och Malin Palm.

– De är alla mycket bra konstnärer som har presenterat bra idéer och som vi känner till sedan tidigare. En del av dem har tidigare gjort verk i skolmiljö. Det är alltid en utmaning, inte bara i skolmiljön, att få konsten att fungera. Varje plats har sina förhållanden. Här som i Ramnerödsskolan är akustiken viktig, till en början önskade vi att de skulle använda ljudabsorberande material, nu behövdes inte det, men exempelvid målningarna i entrén och i matsalen kommer att göras på akustiska skivor som dämpar ljudet. Och visst är det bra om konsten kan bidra till det, berättar Carl Cassimir, kommunantikvarie.

Urvalet av konstnärerna springer ur inbjudan till utsmyckning av Källdalsskolan. Då anmälde sig 94 konstnärer. Sedan när det blev aktuellt med Ramnerödsskolan utgick man från dem och gav 14 konstnärer i uppdrag att ta fram skissförslag på konst på sex olika platser. Tillsammans med skolpersonal vaskades sedan dessa sex konstnärer fram.

På onsdag ska kultur- och fritidsnämnden fatta beslut i frågan.