Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Roland Janson, skådespelare och Göteborgsprofil, har gått bort, 80 år gammal. Bild: Per Landén
Roland Janson, skådespelare och Göteborgsprofil, har gått bort, 80 år gammal. Bild: Per Landén

Skådespelaren Roland Janson är död

Skådespelaren Roland Janson är död. Göteborgaren som blev folkkär genom en lång rad filmroller blev 80 år.

Roland Janson avled på tisdagsmorgonen efter en tids sjukdom.

– Det är väldigt tung dag idag, konstaterar vännen och skådespelaren Weiron Holmberg, som varit i kontakt med familjen under dagen.

Roland Janson spelade in en lång rad filmer och blev omtyckt av den breda allmänheten i rollen som Gösta i "Sällskapsresan".

– Nu blev vi fattigare i Göteborg, en fantastisk gubbe. god vän med min pappa, han var väldigt rolig och varm. brukade träffa honom runt Vasaparken med hunden, säger filmregissören Pontus Hjorthén vars pappa Carl-Ivar Nilsson var vän och kollega med Roland Janson.

– Roland var ju inte bara skådespelare, han skrev fina pjäser också. "Bänken" är helt otrolig, hur han vänder på perspektiven där de som är längst ned inser hur hela samhället i själva verket är uppbyggt kring dem, säger Hjorthén.

Verkade på Folkteatern i många år

Roland Janson verkade som skådespelare i Göteborg under många år, främst på Folkteatern, men gästspelade även på Dramaten i Stockholm.

Roland Janson hade ett stort samhällsengagemang och tränade under en period fotbollslaget Proletärens FF. Innan han började jobba som skådespelare arbetade han bland annat som verkstadsarbetare och stensättarhantlangare.

Roland Janson blev 80 år.