Stellan Skarsgård spelar en av huvudrollerna i Hans Petter Molands film "Ut och stjäla hästar" som prisades i Berlin. Arkivbild.
Stellan Skarsgård spelar en av huvudrollerna i Hans Petter Molands film "Ut och stjäla hästar" som prisades i Berlin. Arkivbild.

Skarsgårdfilm prisas på Berlinfestivalen

Fransk-israeliska "Synonymes" vann Guldbjörnen på Berlins filmfestival. Norska "Ut och stjäla hästar" snuvades därmed på festivalens finaste pris men fick en statyett i silver för enastående konstnärligt bidrag.

ANNONS
|

Det blev ingen Guldbjörn för Stellan Skarsgård och "Ut och stjäla hästar". I stället var det den fransk-israeliska filmen "Synonymes" av regissören Nadav Lapid som belönades med Berlinalens mest prestigefyllda pris.

"Synonymes" handlar om den unga Yoav som lämnar Israel för Paris med inställningen att så snabbt som möjligt bli fransk. Filmen bygger på regissörens egna erfarenheter av utmaningar med att rota sig på en helt ny plats.

Tackade mamma

- Jag tänker på min viktigaste konstnärliga partner som också är min mamma. Vi arbetade med den här filmen tillsammans och hon dog under klippningen. Vi klippte filmen från flera sjukhussängar, det är vad hon gjorde sina sista dagar i livet och jag tillägnar den här filmen till henne, sade en tagen Nadav Lapid i sitt tacktal.

ANNONS

Gänget bakom "Ut och stjäla hästar" gick inte hem lottlösa. Den Juliette Binoche-ledda juryn belönade filmfotografen Rasmus Videbæk med en Silverbjörn för enastående konstnärligt bidrag.

- Jag är först och främst riktigt stolt och glad å filmens vägnar. Boken har alltid varit min favoritbok, säger den danske filmfotografen till Ritzau, och tillägger att det var viktigt för filmskaparna att vara så trogna den abstrakta och melankoliska tonen som möjligt i bildspråket.

Filmen har regisserats av Hans Petter Moland och Stellan Skarsgård syns i huvudrollen som Trond, en man som flyttar ut på landet för att leva nära naturen, vilket rör upp minnen från uppväxten i Norge under slutet av kriget.

Tävlat förr

Moland och Skarsgård har tävlat i Berlin med gemensamma projekt flera gånger, senast 2014 med ”En iskall jävel”.

Bland galans övriga vinnare finns kinesiska "So long, my son" vars huvudrollsinnehavare Yong Mei och Wang Jingchun lyckades ta hem pris för bästa kvinnliga respektive manliga huvudroll. Juryns stora pris gick till François Ozons kontroversiella "Grâce à Dieu" ("By the grace of God"), som handlar om ett pågående rättsfall om pedofili inom den katolska kyrkan.

ANNONS

Rättad: Ändrar till rätt namn på filmen i bildtexten.

TT
Fakta: Vinnarna i urval

Guldbjörn bästa långfilm: "Synonyms" av Nadav Lapid

Silverbjörn juryns stora pris: "By the grace of God" av François Ozon

Silverbjörn bästa regi: Angela Shanelec för "I was at home, but"

Silverbjörn bästa kvinnliga skådespelare: Yong Mei för "So long, my son"

Silverbjörn bästa manliga skådespelare: Wang Jingchun för "So long, my son"

Silverbjörn juryns pris bästa kortfilm: "Blue Boy" av Manuel Abramovich

Silverbjörn enastående konstnärligt bidrag: filmfotografen Rasmus Videbæk för "Ut och stjäla hästar"

Silverbjörn bästa manus: Mauricio Barucci, Claudio Giovannesi och Roberto Saviano för "Piranhas"

Guldbjörn bästa kortfilm: "Umbra" av Florian Fischer och Johannes Krell

Årets hedersbjörn: Charlotte Rampling

Fakta: Filmfestivalen i Berlin

Den första filmfestivalen hölls 1951 med visningen av Alfred Hitchcocks "Rebecca".

Det finaste priset är Guldbjörnen, som delas ut av en internationell jury. Det är utformat som en björn, vilket refererar till staden Berlin som har en björn som symbol.

Årets jury består av Juliette Binoche (ordförande för juryn), Justin Chang, Sandra Hüller, Sebastián Lelio, Rajendra Roy och Trudie Styler.

I huvudtävlan konkurrerade filmer av bland andra Francois Ozon, Lone Scherfig, Agnieszka Holland, Hans Petter Moland, Zhang Yimou och Agnès Varda.

Avsaknaden av filmer från de stora amerikanska distributionsbolagen har i år varit märkbar. Trenden går mot att de amerikanska produktionerna väljer att visa sina filmer på festivalerna i Cannes och Venedig. Orsaken är att de vill presentera filmerna så sent som möjligt på säsongen för de ska kännas fräscha inför det som kallas ”film awards season”.

ANNONS