Robin Tigerryd och Christian Hillén på Truckstop Alaska.
Robin Tigerryd och Christian Hillén på Truckstop Alaska. Bild: Thomas Johansson

Socialdemokraterna tvekar om förenklat alkoholtillstånd

När polisen 2018 slog till mot Truckstop Alaska höjdes röster i Göteborgs kulturliv. Många ville rädda "Trucken" och hundratals skrev under ett förslag om förändrade alkoholregler. På måndag ska politikerna rösta om förslaget, men S tvekar in i det sista.

ANNONS

Truckstop Alaska beskriver sig själva som en ideell kulturförening. I 15 år har de arrangerat spelningar och filmkvällar för sina medlemmar. Samtidigt har alkohol sålts utan tillstånd på träffarna.

När polisen i april 2018 gjorde ett tillslag mot lokalen på Hisingen beslagtog de en större mängd alkohol och inledde en förundersökning om brott mot alkohollagen.

Polisens tillslag skapade reaktioner

Tillslaget fick många i Göteborgs kulturliv att reagera. De menade att Truckstop Alaska var offer för ett systemfel och att reglerna borde ändras.

Nätverket Kultur åt alla formulerade ett så kallat Göteborgsförslag, där de bad kommunen utreda möjligheten till ett förenklat alkoholtillstånd för kulturföreningar.

ANNONS

Förslaget har nu beretts av social resursförvaltning som rekommenderar avslag.

– Vi ser inte att det finns något utrymme med den lagstiftning som vi har i dag att förenkla för kulturföreningar, säger Peter Berg, handläggare på social resursförvaltning.

Nina Miskovsky (M), ordförande i social resursnämnd.
Nina Miskovsky (M), ordförande i social resursnämnd. Bild: Robin Aron

Alliansen håller med förvaltningen

På måndagen ska politikerna i social resursnämnd fatta beslut. Nina Miskovsky (M), ordförande i nämnden, säger att Alliansen delar förvaltningens bild att förslaget inte är förenligt med lagen.

– Jag har själv haft klubbverksamhet i Göteborg. Jag startade stadens första lagliga reggaeklubb. Men för att få servera alkoholdrycker behöver man tillstånd och det kanske inte alla kan få.

Vad tänker du om att det här kan påverka Truckstop Alaska och andra kulturföreningar negativt?

– Jag tycker att man ska få gå ut och roa sig och att det är bra med ett aktivt kulturliv. Men om en förenings framtid är avhängig alkoholservering är det kanske inte helt optimalt. Man får väl hoppas att det finns andra värden, säger Nina Miskovsky.

Marina Johansson (S), var tidigare ordförande i nämnden.
Marina Johansson (S), var tidigare ordförande i nämnden. Bild: Jenny Ingemarsson

Socialdemokraterna har inte bestämt sig

Alliansen har tre av nio mandat i social resursnämnd, lika många som Socialdemokraterna, som just nu står och tvekar.

– Truckstop Alaskas verksamhet gör staden mer spännande och vi vet att det är väldigt uppskattat. Nämnden gav i uppdrag att utreda förslaget och nu fick vi förvaltningens svar. Där är det väldigt tydligt att det inte är förenligt med lagstiftningen, säger Marina Johansson (S).

ANNONS

Hon berättar att socialdemokraterna inte har bestämt sig. I stället vill hon prata med Vänsterpartiet och Miljöpartiet först och se om de kan tänka sig att utreda ärendet vidare.

– Men om man tittar på frågan igen kan det förstås bli så att vi får tillbaka samma svar. Vi ska inte lägga resurser på att utreda samma saker.

Om det ändå skulle bli avslag på måndag öppnar Marina Johansson för att kontakta Truckstop Alaska och se om det är något annat politiken kan göra.

– Sen om lagstiftningen är så tuff som det verkar, kan vi också ta frågan till våra riksdagsledamöter, säger hon.

Från Vänsterpartiets sida meddelar man via sms att man vill utreda fråga vidare och göra det tillsammans med stadens kulturföreningar.

Miljöpartiet har inte meddelat sin ståndpunkt Demokraterna under fredagen meddelar att de ännu inte har fattat beslut. Marina Johansson påpekar att det hela kan avgöras i sista sekund.

– Vi kan lägga yrkande på sittande bord, säger hon.

Initiativtagaren hoppas på politikerna

Mathias Krusell från Kultur åt alla hoppas att politikerna ändå röstar för att förslaget utreds grundligare. Han tycker att tjänsteutlåtandet är svagt och att handläggarna har missförstått förslaget.

Han säger att de själva har noterat flera möjligheter till förändringar som inte måste bryta mot alkohollagen.

ANNONS

– Till exempel lite mer anpassade krav på säkerhet och att man som kulturförening inte ska bli bemött som näringslivsverksamhet, med samma krav på anställda och bokföring, säger han.

Handläggaren Peter Berg påpekar att nätverket gärna får komma in med ett förtydligande om de anser att de blivit missförstådda. Men han konstaterar att han inte ser någon poäng med att utreda ärendet vidare.

– Vi anser det att det tar stopp här. Ska det till någon regelförändring måste det till en högre nivå, säger Peter Berg.

ANNONS