Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/4

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Spräcker fördomar om HBTQ

Det kan vara svårt att berätta för kompisar eller föräldrar att man är bi eller bög. Nu får ungdomar i Tanum hjälp på traven när Oskar Sternulf kommer till Furtura med sin HBTQ-monolog "Komma ut".

– Allting löser sig. Det budskapet vill jag ge till ungdomarna. Det är så många som tror att alla ska hata en om man kommer ut, men de flesta bryr sig inte, säger dramatikern, skådespelaren och författaren Oskar Sternulf,

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Att komma ut handlar om att den som är HBTQ, homosexuell, bisexuell, transperson eller queer, berättar det för dem i sin närhet. Oskar Sternulfs monolog "Komma ut", som han har spelat nästan 300 gånger runtom i Sverige kan vara en hjälp på vägen. Både för den som vill komma ut, men även för alla runtomkring.

Har du något tips till den som vill komma ut?

– Prata med någon du känner dig trygg med först. Det behöver inte vara dina föräldrar, utan kanske kuratorn, bästa kompisen eller kusinen på landet. För vissa är det tryggare att prata med någon främling och för andra med mamma eller pappa.

Hur var det för dig att komma ut?

– Det var tufft i början, men jag fick en otrolig stöttning av organisationen Stolta Föräldrar. För även om du har din komma ut-process, så är det en process för dina föräldrar också. Kring hur det ska bli, om du ska kunna klara dig i livet eller om de ska få barnbarn.

Stolta föräldrar är ett ideellt nätverk inom RFSL.

– Nu är jag ju bisexuell, men när jag var 20 trodde jag aldrig att jag skulle gifta mig. Men för tre veckor sedan förlovade jag mig med Jonas.

När Oskar Sternulf är ute med "Komma ut", får publiken skriva ner anonyma frågor om HBTQ. Några av dem finns nu i Oskar Sternulfs bok "Gay, Straight eller Mittemellan?" som gavs ut i år.

Själv är Oskar Sternulf 33 år, och även om han tror att det är lättare för ungdomar i dag att komma ut, så är det fortfarande något som kan vara jobbigt.

– Ja, för samtidigt har de fortfarande föräldrar och andra de ska berätta det för.