Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Storslam för Henrik Schyffert på filmfestivalen

Henrik Schyfferts regidebut "Spring, Uje, Spring", om Uje Brandelius liv och kroniska Parkinsonsjukdom belönades med två priser på Göteborgs filmfestival. Dessutom tog norska "Barn" hem priset för bästa nordiska film.

"Spring, Uje, Spring", som hade världspremiär på festivalen, kammade hem både kritikerpriset och publikpriset när Dragon Awards-galan ägde rum på Draken på lördagskvällen. Juryn för kritikerpriset, som delades ut av det internationella filmkritikerförbundet, motiverade sitt val:

"På ett subtilt sätt avslöjar den individens inre kamp och hans rädsla för det som komma skall. Filmen skapar empati utan att bli överdrivet sentimental och introducerar en spännande ny röst för samtida skandinavisk film."

Det mest prestigefyllda priset, "Nordic competition" för bästa nordiska film, gick till norska "Barn".

LÄS MER: Henrik Schyffert gästar GP live från filmfestivalen!

Film om skoltragedi

"Barn av Dag Johan Haugerud är en film där rollfigurerna hittar en väg att prata med varandra och i vilken språket är vackert utvecklat. Det är en inspirerande reflektion ur vuxenvärlden perspektiv, som ställer frågor om barndomens oskyldighet på ett fängslande sätt och det är en film där mänskliga relationer porträtteras med djup känslighet och subtilitet", skriver juryn i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Tävlar om miljonpris – med skildring av tonårsmord

I filmen blir 13-åriga Lykke vållande till klasskamraten Jamies död efter ett gräl på rasten. Bådas pappor är politiker. Lykke är dotter till en socialdemokratisk politiker, medan Jamies far företräder för det högerpopulistiska Fremskrittspartiet. Exakt vad som hänt vet ingen, eftersom läraren som skulle varit rastvakt inte var på plats.

"Modern fars"

När GP träffade Dag Johan Haugerud tidigare i veckan berättade han att han ser filmen lite som en modern fars, dess tunga anslag till trots.

LÄS MER: Julia Lindström vann Startsladden med sin kontroversiella kortfilm "Daddy's girl"

– Huvudpersonerna kommer ideligen in genom dörren till varandra, och avslöjar varandras hemligheter. Så humorn är viktig för historien, men det gick samtidigt inte att strössla med komik i överkant, för det hade ju tagit udden av det hela.

Förutom äran får Dag Johan Haugerud en check på en miljon svenska kronor, vilket gör det till världens största filmpris sett till prissumman.

Alla vinnare på Dragon award:

Bästa nordiska film:

Barn, Dag Johan Haugerud

Bästa skådespelare:

Henriette Steenstrup, Barn

Kritikerpriset:

Spring Uje Spring, Henrik Schyffert

Sven Nykvist-priset:

Marius Matzow Gulbrandsen, Disco

Publikens pris:

Spring Uje Spring Henrik Schyffert, Spring Uje Spring

Bästa nordiska dokumentär:

Colombia in My Arms, Jussi Rastas och Jenni Kivistö

Ingmar Bergmans debutantpris:

Workforce, David Zonana

Bästa internationella film:

And the Birds Rained Down, Louise Archambault