En av gästerna vid årets Winter Word Festival i Strömstad var estradpoeten Olivia Bergdahl.
En av gästerna vid årets Winter Word Festival i Strömstad var estradpoeten Olivia Bergdahl.

Strömstad kan bli författarcentrum

Tio författare och översättare får bo och arbeta i Strömstad. Det föreslår en utredning som innebär att Västra Götalandsregionen får sin första litterära residensstad.

ANNONS
|

Carl Forsberg, ordförande i Författarcentrum Väst, har gjort utredningen på uppdrag av regionens kulturnämnd. Förslaget presenterades i går när politikerna hade en temadag på Läckö slott.

I en utbyggnad av den litterära infrastrukturen föreslås Strömstad bli regionens första litterära residensstad. Kommunen ska ha plats för tio författare och översättare som ges möjlighet att bo och arbeta under kortare perioder. Hälften ska få stipendier och sina resekostnader täckta. Den andra halvan erbjuds gratis boende.

- Det här är en plats författare och översättare från hela världen, säger Carl Forsberg.

Göteborg, Alingsås, Gerlesborg I Tanum och Åmål har fått rollen som satelliter i utredarens föreslagna residensprogram. I de fyra kommunerna ska det finnas en lägenhet och ett litterärt sammanhang för gästerna. Den årliga kostnaden beräknas till 3,2 miljoner kronor, varav regionens del är 1,2 miljoner. Resten är fördelat bland annat på staten och Strömstad.

ANNONS

Alex Bergström, S-ordförande i nämnden, berömmer utredningen men vill ha fler kommuner och fristadsfrågan in i diskussionen.

- Utredningen är konkret och talar om vad vi kan göra. Samtidigt vill vi lösa fristadsfrågan för förföljda författare och få in fler kommuner i lösningen, säger han och nämner Uddevalla, Borås och Härryda som tänkbara kandidater. De har alla visat intresse för att bli fristadskommuner.

Vad händer nu?

- Vi ska prata med kommunerna. Om det även går att lösa en samfinansiering kommer kostnaden att behandlas i detaljbudgetarbetet i höst. Efter sommaren får regionstyrelsen göra en anmälan till Icorn om att vi vill bli en fristadsregion.

Faller allt på plats så kan satsningen bli verklighet tidigast andra halvan av 2015.

Strömstads kulturchef Jan Palmblad reagerar med en entusiasm, som han säger att han också delar med politikerna.

– En spännande möjlighet för Strömstad att utveckla det arbete med läsande och skrivande som vi redan bedriver och göra det på ett annorlunda sätt, säger han.

Han påpekar att något beslut inte är fattat ännu och att diskussion och planering får ta fart när allt är klubbat.

Men han ser en möjlighet för Strömstad att bli en spännande litteraturstad - och en förklaring i den årliga Winter Word Festival, som regionen brukar stötta och medverka i.

ANNONS

Strömstad är dessutom med i regionprojektet Kliv 3.0, som ska stimulera lärande med kulturen som redskap.

ANNONS