Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Mitt under budgivningen på auktionsfirman Sotheby's i London strimlades Banksys verk "Girl with balloon" sönder. Arkivbild.

Strimlad Banksy gör auktionshus extra vaksamt

Senast strimlade ett konstverk sig självt. När flera verk av den hemlighetsfulle brittiske gatukonstnären Banksy säljs i Paris höjer galleriet säkerheten kring auktionen.

Banksy är bra på att dra till sig uppmärksamhet för sina verk och nyligen fick den brittiske konstnären många att tappa hakan på auktionsfirman Sotheby's i London. När konstverket "Girl with balloon" hade klubbats till försäljning började en dokumentförstörare inbyggd i ramen att mala och på kort tid förvandlades halva konstverket till strimlor.

Auktionshuset Artcurial i Paris har därför förberett sig lite extra.

- Vi kommer att vara extra vaksamma. Vi har vidtagit säkerhetsåtgärder men ska se till att det blir så diskret och smidigt som möjligt, säger Arnaud Oliveux, specialist på samtida konst och ansvarig för försäljningen, till nyhetsbyrån AFP.

På auktionshuset i Paris tror man inte på en repris av händelsen London, bland annat för att det är svårt att gömma en dokumentförstörare i de tavlor som nu går till försäljning.

Däremot har man gjort viss bakgrundskontroll på de som ska närvara vid auktionen efter spekulationer om att Banksy kan ha varit på plats i egen hög person på Sotheby's i London.

- Vi har bett dem att identifiera sig, och vi har ställt några frågor, säger Arnaud Oliveux.

På onsdagskvällen kommer man att auktionera ut fyra verk av Banksy, tre screentryck och en statyett i plast föreställande en råtta som håller i en målarpensel.