Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Bild: Anja Callius Fotograf /One Eyed Ink AB

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Succémusikalen som är på allas läppar

Bibbel babbel bubbel. Så heter uppföljaren till den första musikalen med Babblarna som spelades 431 gånger. Turnén för den andra musikalen som gästar Uddevalla på lördag har precis börjat.

– Det är en mycket interaktiv föreställning, barnen ropar, viskar och sjunger och gör danser. Babblarna är språk- och talträning och skapade för barn med speciella behov, berättar My Blomqvist Olsberg som är producent, regissör, manusförfattare och vid behov även hoppar in som skådespelare.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

431 föreställningar stoltserar ensemblen med för den första musikalen. Barn som kan sätta älskade kulturupplevelser på repeat i all oändlighet framstår dock som en tacksam publik.

– Det är de. Men de är också väldigt ärliga, tycker de inte om det så går de, säger producenten som efter sina drygt 20 år med barnteater säger sig ha god koll på när energin i föreställningen går ner och vad barnen tycker är roligt och vad de kan bli rädda för.

Pedagogik

Babblarnas musikal som riktar sig till åldersgruppen 2-5 år har förlagor från 70-talet och bygger på en pedagogik som först formulerades i Karlstad.

– De minsta barnen behöver lära sig att prata, och 95 procent av alla förskolor jobbar med Babblarna som är ett rent pedagogiskt material, förklarar My Blomqvist Olsberg.

Även om den primära målgruppen hos Karlstadspedagogiken först var barn med speciella behov har alla barn utbyte av föreställningen.

– Babblarna hjälper speciella och vanliga barn att hitta talet. Vi ger melodin i språket, då lockas barnen att prata samma språk genom melodin. Barnen lär sig prata genom musiken utan att de vet om det, och det är hela poängen, säger My Blomqvist Olsberg som menar att föreställningen också är till glädje för föräldrarna.

Glädje

– Det är fantastiska föreställningar med barnen. Alla vuxna borde följa med och kolla in barnens glädje och lycka, säger My om Babblarna som också låter den unga publiken efteråt möta figurerna på scen och kanske ta en bild tillsammans med dem.

Babblarna har nyss inlett sin turné och gör på Östrabo den sjunde och åttonde föreställningen.