Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Några av "Solos" huvudpersoner på galapremiär i New York: Donald Glover (Lando Calrissian), Emilia Clarke (Qira), Alden Ehrenreich (Han Solo) och Paul Bettany (Dryden Vos).

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Svag "Solo"-premiär väcker frågor om Disney

Nej, kraften var inte riktigt med "Solo" under premiärveckan. Den nya "Star wars"-filmen beskrivs som om inte en flopp så åtminstone en besvikelse, efter att i USA och Kanada ha dragit in 103 miljoner dollar, jämfört med väntade 150 miljoner.

Siffrorna gäller den gångna helgen, som var förlängd med Memorial Day i måndags.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Och globalt ser det ännu värre ut, med bara ungefär hälften av förutspådda 300 miljoner dollar i biljettintäkter.

Å andra sidan rapporteras filmen ha haft en budget på 250 miljoner dollar, så i längden ska den kunna gå med plus.

Siffrorna väcker ändå nya frågetecken om hur Disney svingar sitt ljussvärd efter övertagandet av "Star wars"-rättigheterna 2012. "Episod VIII" helt nyligen, nu "Solo", och under det kommande decenniet såväl en "Episod IX", en tänkt trilogi av Rian Johnson, ytterligare en filmserie av David Benioff och David Brett Weiss samt rykten kring sidofilmer om både Boba Fett som Obi Wan Kenobi – är tempot för högt?

- Detta är utan tvivel en läxa, att även de mest oövervinnerliga filmkoncept måste tajmas och tas om hand på rätt sätt, säger Shawn Robbins, chefsanalytiker på boxoffice.com, till nyhetsbyrån AFP.