Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Sven Wollter död

Den folkkäre skådespelaren Sven Wollter har avlidit i sviterna av covid-19. Sven Wollter blev 86 år.

Den folkkära skådespelaren, författaren och musikern Sven Wollter är död.

Enligt dottern Stina Wollter avled han i sviterna av covid-19. Han var bosatt i Luleå och avled under tisdagen på Sunderby sjukhus där han vårdats en kortare tid.

Wollter har tidigare berättat att han smittades av viruset under ett besök i Stockholm i slutet av oktober.

På Instagram skriver dottern Stina Wollter:

”Det är med gränslös sorg Sven Wollters familj härmed meddelar att han i dag, den 10 november flög rakt in i ljuset i sviterna av covid”.

Hon fortsätter:

”Han var en enastående människa med en värme och en närvaro som genomsyrade allt han gjorde och skapade”.

View this post on Instagram

Det är med gränslös sorg Sven Wollters familj härmed meddelar att han i dag, den 10 november flög rakt rakt in ljuset i sviterna av Covid och en väl använd kropp med lungor med KOL och emfysem som inte orkade rida ut denna sista prövning. Han fick ett avslut utan smärta omgiven av alla sina nära. Sven blev 86 år. Han var en enastående människa med en värme och närvaro som genomsyrade allt han gjorde och skapade. Det är obegripligt att han nu inte finns hos oss mer. Tomrummet ekar. Vi ber er respektera familjens behov av att i ro få sörja vår djupt älskade Pappa, Morfar, Farfar, Make och svärfar. Vårt innerligaste tack till personalen som vårdat honom på IVA i Luleå.

A post shared by Stina Wollter ☮️ (@stinawollter) on

Sven Wollter hade under hösten turnerat med gamla proggbandet Nynningen, bland annat med konsert i Göteborg, men tvingades avstå den gångna helgens final i Luleå på grund av sjukdomen.

LÄS MER: Claes Malmberg: En av våra absolut största

Skådespelare och författare

Sven Wollter föddes i Göteborg 1934.

1953 övertalades Sven Wollter att söka till Göteborgs stadsteaters elevskola efter att under ungdomsåren ha visat intresse för teater. Efter utbildningen fick han varva tillfälliga engagemang med diversearbete. Slutligen blev han engagerad i olika teatrar, bland annat Riksteatern 1960-1961 och Vasateatern i Stockholm 1964-1966.

Blev folkkär som Rasken

Med rollen som Gusten i den populära tv-serien ”Hemsöborna” 1966 blev Sven Wollter ett bekant ansikte för det svenska folket.

Åren 1967 – 1983 var han på Göteborgs stadsteater under en period av nydaning för scenkonsten och han var en av de drivande krafterna bakom förändringarna.

Sven Wollter fick sitt stora publika genomslag genom rollen som soldaten Rask i tv-serien ”Raskens” 1976. Det var början till ett stort antal film- och tv-produktioner och Sven Wollter blev verkligen folkkär.

Efter tiden i Göteborg, då Sven Wollter var med i den så kallade manifeststriden, följde en period vid Folkteatern i Gävle från 1982 och därefter från 1980-talets slut Stockholms stadsteater.

Sven Wollter

Född: 11/1 1934

Födelseort: Göteborg.

Bostadsort: Kungsholmen, Stockholm.

Familj: Fru Lisa Wede, fyra barn, två styvbarn och barnbarn.

Bor: Stockholm och Luleå.

Utbildning: Göteborgs stadsteaters elevskola 1953 - 1957.

Yrke: Skådespelare.

Karriär: Hans tidiga karriär gick via Pionjärteatern, 1958, Bygdeteatern 1959, Riksteatern 1960 - 1961, Norrköpings stadsteater 1961-1963, Vasateatern i Stockholm 1964-1966 till Göteborgs stadsteater 1967-1983. Det stora genombrottet kom 1973 med titelrollen i Gustav III.

1980 spelade han Galilei i Brechts ”Jorden rör sig” på Angereds teater. Sedan 1986 är han knuten till Stockholms stadsteater med ett mellanspel på Folkteatern i Gävle.

Mest känd för: För den stora publiken blev Sven Wollter 1966 känd för sin roll i tv-serien efter August Strindbergs bok ”Hemsöborna” som Madam Flods son Gusten. Än större genomslag hade kanske hans gestaltning av soldaten Rask i tv-serien ”Raskens” 1976 efter Vilhelm Mobergs roman med samma namn. I tv-filmatiseringar på 2000-talet av Håkan Nessers deckarromaner spelade han kriminalkommissarie Van Veeteren. Han syntes på filmduken i en lång rad filmer. I den svenska thrillern ”Mannen från Mallorca” spelade han kriminalinspektör Jarnebring. I Bille Augusts film ”En sång för Martin” agerade han mot dåvarande sambon Viveka Seldahl.

LÄS MER: Sven Wollter hyllas på sociala medier

Han syntes också i ”Mannen på taket”, ”Änglagård”, filmerna om kriminalkommissarie Van Veeteren baserade på Håkan Nessers romaner, och i julkalendrar som ”Diselråttor och Sjömansmöss” och ”Kaspar i Nudådalen”.

En av han senare roller var i ”Solsidan” där han spelade Fredde Schillers pappa Maurtiz.

1985 tilldelades han en Guldbagge för bästa huvudroll för sin roll i ”Sista leken” och 2001 vann han en Guldbagge, i samma kategori, för ”En sång för Martin”. 2016 tilldelades Wollter Svenska akademiens teaterpris.

Wollter skrev även flera böcker, bland annat de självbiografiska ”Bakljus” från 1994 och ”Pojke med pilbåge”; eftertankar i ord och bild, från 2013.

Sven Wollter gjorde ett flertal intervjuer med GP. 2018 träffade reporter Johan Lindqvist författaren Sven Wollter och pratade om hans andra roman, Britas resa: Sven Wollter har fler historier kvar att berätta

Sven Wollter var en av de mest uppmärksammade skådespelarna i Sverige under en lång period. Han gjorde sig även känd för sitt politiska engagemang hos ”r:arna”, nuvarande Kommunistiska partiet, och sågs då och då sälja tidningen Proletären.

Sven Wollter blev 86 år.

LÄS MER: Sven Wollter - en äventyrare tar farväl