Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Sydafrikanska röster klingar i Wanås

På Wanås hörs i sommar böner från Malmös troende invånare. I skogsparken ligger ett gigantiskt vildsvin och röda hundar och gamar följer en kvinnlig härförare på språng. Temat är "Barriärer" och konstnärernas gemensamma nämnare är Sydafrika.

Sommarens stora utställning "Barriärer" har underrubriken "Samtida Sydafrika". Några av de sex inbjudna konstnärerna gör högst påtagliga avtryck i den skånska skulpturparken; andra fyller utställningssalarna med film och ljud.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

- Det finns många berättelser, både i varje konstverk och i de individuella konstnärskapen. Konstnärerna har utgått från sig själva, men det är historier som är intressanta här på en helt annan plats, säger Elisabeth Millqvist, chef på Wanås Konst.

Konst av böner

Till exempel har James Webb arbetat i två månader med att spela in människors böner, från olika religioner och olika trossamfund. Ljudkonstverket "Prayer (Malmö)", där rösterna samlas i ett rum, är tänkt som ett porträtt av Malmö och som en påminnelse om att världen finns där. Tidigare har han gjort samma verk i bland annat Birmingham, Bergen och Johannesburg.

- Jag tror han visste ungefär vad han skulle möta i Malmö, men många av oss andra har blivit förvånade. Äldre generationer har inte hunnit förstå ännu hur många nationaliteter och trosinriktningar som finns i Malmö, säger Elisabeth Millqvist och fortsätter: - Ordet internationell har verkligen fått en större tyngd i konsten de senaste åren. Vi har kunnat se fler konstnärer från fler länder i konstvärlden, internationell betyder inte längre bara Europa och Nordamerika. Sydafrika är ett av dessa länder som lockar konstnärer från hela den afrikanska kontinenten.