The Sounds-expressen tuffar vidare

ANNONS
|

The Sounds når allt längre ut i världen. Med sin fjärde, mer elektroniska och dansanta skiva "Something to die for" är planen att erövra även Sydamerika och Asien.

- Vi ville göra en snabb uppföljare till den förra skivan. Sen skrev vi en låt, "Something to die for". Det soundet vi fick till där spillde över på hur resten av skivan kom att låta, säger Jesper Anderberg, en av The Sounds låtskrivare om den överraskande dansanta plattan.

The Sounds är inte bandet som ligger och slöar. De länder där de har lyssnare blir allt fler och det beror mycket på att de kuskar runt i världen nästan oavbrutet. Med start nu under mars i Sydamerika drar en pr-resa igång, en resa som kan bli två år lång. Vilket innebär att de gör mängder av spelningar och pratar, pratar och pratar om bandet och om den nya skivan.

Mer elektroniskt
- Det finns ju mer elektroniska inslag nu, och jag tror att det är en motreaktion mot hur den förra skivan lät men samtidigt har det bara blivit så. Vi har inte satt oss ner och diskuterat hur vi ska låta, och på så sätt kommit fram till någon särskild ljudbild. Vi vill bara inte återupprepa oss, säger gitarristen och den andre låtskrivaren Felix Rodrigues.

Helsingborgsbandet har hållit på i snart tretton år och den här gången ville de sköta producerandet själva i Malmö-studion.

ANNONS
- Vi var ganska eniga om vad det var vi ville åstadkomma. Å andra sidan har man alltid en "freakout" under varje skivinspelning. Då ifrågasätter man allting och tycker att allt man gör och har gjort känns värdelöst. Fast den stunden var väldigt kort den här gången, säger Jesper Anderberg.

Bandet är en så stor del av deras liv att de liksom aldrig slipper ifrån det. Men även om det ibland känns som om de "äger världen" - som under en konsert i Finland i somras med 40 000 i publiken - är det sällan den känslan följer med från scenen.

- Man har ändå sina fel, brister och komplex. En fantastisk kväll med stor succé betyder inte att ens självförtroende är på topp när du går av scenen, säger sångerskan och frontfiguren Maja Ivarsson.
Ingen stämpel på musiken

På Wikipedia kallas The Sounds för ett new wave-band, men de är inte särskilt intresserade av att sätta en stämpel på musiken. De är också medvetna om att det stora kommersiella genombrottet med "Living in America" för nio år sedan gjorde att synen på The Sounds påverkades.

- Jag gillar ju själv när man hittar ett band som ingen annan upptäckt. Det blir ganska naturligt att man tar avstånd från ett band som blivit för stora. Kontrasterna blev så stora för oss. Första singeln "Hit me" lät så skranglig och garageaktig och sedan lät vi inte alls så, säger Jesper Anderberg.
- Man kan inte tillfredsställa alla eller tänka på att vara smala och coola. Vi vill inte stanna på någon elitisk nivå. Man kan inte gå in för någonting och bestämma sig för att bli tvåa, säger Maja Ivarsson och Jesper Anderberg fyller i:
- Vi skriver ju den musik vi kan skriva. Vi låter så här!

The Sounds bildades i Helsingborg 1999.

De slog igenom med "Living in America" 2002 och har sedan dess gjort skivorna "Dying to say this to you", "Crossing the Rubicon" och nya "Something to die for".

Bandet består av: sångerskan Maja Ivarsson, gitarristen och låtskrivaren Jesper Anderberg, Felix Rodriguez som också han spelar gitarr och skriver låtar, basisten Johan Bengtsson och trummisen Fredrik Nilsson.

I sommar gör de bland annat spelningar på Siestafestivalen i Hässleholm och på Peace & Love i Borlänge.

ANNONS