SVT-dokumentären om Josefin Nilsson, sångerska och skådespelerska, har setts av miljontals tittare. Arkivbild.
SVT-dokumentären om Josefin Nilsson, sångerska och skådespelerska, har setts av miljontals tittare. Arkivbild.

Tittarrekord för Josefin Nilsson-dokumentär

Den omtalade dokumentären om artisten och skådespelerskan Josefin Nilsson har nu nått 2,5 miljoner tittare – bara i Sverige. Och den fortsätter att engagera.

ANNONS
|

För drygt tre månader sedan släppte SVT K-special-dokumentären "Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är" på SVT Play om Ainbusk-sångerskans liv, samma dag som hon skulle ha fyllt 50 år. Filmen, som nyligen anmäldes till Granskningsnämnden, fick ett enormt genomslag.

Innan den ens hade sänts på tv hade 900000 tittare sett den på nätet under den första veckan – och siffrorna har stigit stadigt sedan dess. Hittills har 2,5 miljoner tittare sett filmen i Sverige. Ytterligare 10000 har sett den engelsktextade versionen.

I nivå med "Skam"

Det är rejäla tittarsiffror. Och enligt Tomas Lindhé, chef för publik- och utbudsanalys på SVT, är dokumentären "tv-bolagens i särklass mest sedda tv-program online hittills i år. Väl i nivå med tidigare toppepisoder av 'Julkalendern' och 'Skam'".

ANNONS

I måndags nådde dokumentären även 100000 tittare i Finland, via finska tv-kanalen Yle Fem och deras motsvarighet till SVT Play. Den har även visats i Danmark för 82000 tittare, samt i Norge. Snart är det Islands tur.

Producenten Anna-Carin Stenholm Pihl som även har arbetat med program som "Sverige" och "Uppdrag granskning" har aldrig varit med om något liknande.

- Många tittare är jag van vid, men det här är ju exceptionellt, säger hon till TT.

Hon tror att de höga tittarsiffrorna delvis är en effekt av metoo-rörelsen, och att många, framförallt kvinnor, har kunnat känna igen sig i Josefin Nilssons situation.

- Vi ser med andra glasögon på, och har mer kunskap om våld i nära relationer, och är även mer uppmärksamma på trakasserier och hot på arbetsplatser. Sedan spelade det en stor roll att vi fick med den här föreställningen, "Systrarna Sisters", där Josefin själv berättar sin historia. Där ser man så tydligt hur märkt hon är, både fysiskt och psykiskt, av de här åren av rädsla.

ANNONS

"Pekar inte ut någon"

I filmen berättar Ainbusk-medlemmen Marie Nilsson Lind om sin systers karriär, men också om spåren efter misshandeln som Josefin Nilsson utsattes för under 90-talet av sin dåvarande pojkvän, som fram till nyligen arbetade på Dramaten.

Mannen dömdes i Svea hovrätt för misshandeln 1998. I veckan anmälde han SVT till Granskningsnämnden då han menar att vissa påståenden i filmen är felaktiga, och att publiceringen har lett till att han fått ta emot hat och hot samt förlorat sin anställning vid Dramaten.

Han är också kritisk till att han inte kontaktades av filmskaparna innan dokumentären visades.

Anna-Carin Stenholm Pihl anser inte att det var hennes ansvar att ta hänsyn till eventuella konsekvenser för mannens del.

- Jag har inte haft något annat intresse än att berätta Josefins historia. Men det första jag gjorde var att sitta med SVT:s jurist och avdelningen för programetik så att vi skulle vara på rätt sida av juridiken. Och vi kom fram till att vi inte pekar ut någon. Det var inte heller Josefins vilja, hon var inte ett dugg intresserad av att sätta dit honom utan ville snarare lyfta frågan till en större debatt.

ANNONS

En del av Josefins skapande

Att mannen skulle ha getts chansen att uttala sig i dokumentären var aldrig ett alternativ.

- Då hade det blivit ett annat slags program, men det här var inget "Uppdrag granskning", utan jag ville göra ett porträtt av henne som artist, men också berätta hela hennes historia, eftersom det är en del av hennes skapande. Hon har skrivit låtar om det, berättat om det i en scenföreställning och började skriva en bok, säger Anna-Carin Stenholm Pihl.

Om anmälan till Granskningsnämnden vill inte hon säga något, utan hänvisar till Martin Vårdstedt, ansvarig utgivare för SVT Kultur.

I en skriftlig kommentar till Aftonbladet skriver han:

"Angående dokumentären om Josefin Nilsson så har vi yttrat oss till Granskningsnämnden och vi inväntar deras bedömning. Vi vill inte gå in på detaljfrågor i ett pågående ärende. Vi tar självklart avstånd från hot och hat och ingen är namngiven i dokumentären. Den handlade om en artist och hennes konstnärskap, liv och död, och där misshandel och rättegång var en del."

TT
Fakta: Tittarsiffror "Älska mig för den jag är"

K-specialdokumentären "Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är" visades först på SVT Play den 22 mars 2019. Därefter har den sänts på SVT vid flera tillfällen, samt visats i de nordiska länderna Norge, Danmark, Finland och snart även på Island.

Tittarsiffror:

Sverige: 2512895 (plus 10000 engelsktextad version)

Finland: 100000

Danmark: 82000

Norge: Uppgifter saknas

Island: Har ännu inte sänts

ANNONS