Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Med humor och fingerfärdighet. För Tom Stone är trolleri en lek med vad vi ser, och med vad vi tror att vi ser. Tom är uppvuxen utanför Hamburgsund - i dag har han hela världen som arbetsfält.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Tom trollade fram sin karriär

Hemma på gården utanför Hamburgssund väcktes trolleriintresset som barn. Efter en lång karriär har nu Tom Stone blivit prisad på en internationell gala för trollkonstnärer.

Trollkonstnären Tom Stone har landat på svensk mark igen efter en omtumlande upplevelse i USA. Där deltog han på en stor gala i Los Angeles för trollkonstnärer och fick själv kliva upp på scenen för att ta emot priset "Creative Fellowship". Den utmärkelsen för kreativitet anses vara en av de finaste en magiker kan få. Och Tom är den förste svensk att få priset.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Det är väldigt roligt, säger Tom.

För honom är detta den finaste belöningen han fått under sina 30 år som trollkonstnär. Tom är uppvuxen på en gård utanför Hamburgsund. Det var där hans intresse för den magiska världen väcktes.

– Det fanns inte så mycket att göra på gården, mina jämnåriga kamrater som bodde i samhället kunde spela fotboll på fritiden. Jag läste mycket i stället och när jag var 8 -9 år började jag med trollkonster efter att ha hittat två kapitel om det i en bok.

De nyvunna kunskaperna blev porten till en helt ny värld.

– Helt plötsligt visste jag något ingen annan visste, jag fick en egen liten verklighet och det var ganska mäktigt. Men det var först när jag var 14 år som jag blev besatt.

Det var efter ett besök i Hällevadsholm, där han för första gången fick se en trollkarl live.

– Jag tyckte det var helt fantastiskt. Han gjorde saker som jag trodde inte gick att göra.

Trollkarlen hette Topper Martyn och i dag är de goda vänner.

Tom åkte alltså hem till gården med helt ny energi. Nu satte han igång att öva på riktigt. Men målet var aldrig att bli trollkarl på heltid.

– Jag tänkte att om jag var tvungen att ha det som jobb skulle jag inte tycka det var lika roligt, därför vill jag att det skulle vara en hobby.

I stället var planen att utbilda sig till ingenjör. Han läste teknisk linje på Östrabo i Uddevalla och tog sig senare en reklamutbildning med målet att få jobb som teknisk illustratör. Trolleriet hade han som extraknäck. När han var färdig utbildad och skulle söka jobb såg arbetsmarknaden svag ut.

– Då insåg jag att varför skulle jag söka jobb som inte fanns, när jag redan hade ett jobb jag tyckte var jätteroligt.

Bondpojken Thomas Bengtsson blev nu på heltid trollkonstnären Tom Stone. I början på 90-talet gav han ut sin första bok om trolleri och den fick mycket uppmärksamhet av kollegor. Något liknande hade de inte sett tidigare.

– När jag började med trolleri hittade jag på allt själv, och jag trodde att alla gjorde det, men jag lärde mig att det inte alls var vanligt.

I stället insåg Tom att han var ganska unik då han hela tiden tänjde på gränserna och utmanade sig själv att göra svårare konster.

Men det fanns såklart fler duktiga trollkonstnärer i Sverige och det kom Tom att uppmärksamma genom att, tillsammans med kollegan Johan Ståhl, starta en kurs vid Dans- och Cirkushögskolan i Stockholm för professionella trollkonstnärer.

– Jag blev huvudläraren. 2014 startade första pilotkursen med 16 studenter och 2015 blev det en andra pilotkurs.

Nu jobbar de på att få till en treårig kandidatutbildning.

– Men det är inte helt lätt att skapa en helt ny högskoleutbildning.

För att bli en bra magiker krävs att man, enligt Tom, är en renässansmänniska.

– Det är en fantastisk konstform för den överlappar med så många andra konstformer. Det jag gör är tvärkonstnärligt. Som en musiker som inte bara behöver känna harmonin utan även bygga sina egna instrument. Så är det, behöver jag en låda till mitt trick måste jag bygga den. Jag står inte bara på scenen, utan är även i verkstaden eller vid symaskinen.