Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/5

Traditionellt måleri på Kulturens hus

Det bjuds på traditionellt måleri i blandade stilar när målarföreningen Kasen firar femton år. På lördag är det vernissage på Kulturens hus i Ljungskile.

– Vi har utställningar i vår lokal i Uddevalla varje år, men nu har vi ju 15-årsjubileum, så då ställer vi ut här. Det är 21 av våra 26 medlemmar som ställer ut akryl, olja och akvarell, säger Ylva Wilenius, ordförande i målarföreningen Kasen.

De ljusa lokalerna i den gräddgula gamla villan som härbärgerar Kulturens hus, är fulla av målningar i olika stilar. Från Mats Samuelssons abstrakta kvadratiska akrylmålningar med tydligt avgränsade färgfält, till Maria Börjessons mer föreställande akvareller som stilleben med äpplen, sovande modell och skymningslandskap.

Urklippspärmar. På utställningen visas även urklippspärmar från föreningens historia med bland annat artiklar från Bohusläningen.. Bild: Maria Lundberg

Ylva Wilenius har med en akryl med vågor som skvalpar upp mot raukar.

– Ja, de målade jag när jag var på Gotland, säger hon.

Ylva Wilenius var med och startade föreningen 2003, tillsammans med bland andra Mats Samuelsson och Annika Gustavsson.

– Några av oss var elever för Rune Hurtig på ABF:s målarskola, och när den lade ner gick vi ihop och startade målarföreningen Kasen, säger Annika Gustavsson.

Vi utvecklas tillsammans

De bjuder in föreläsare, går på utställningar och hyr in kursledare bland annat. I höst kommer konstnären och bildpedagogen Martin Sjöberg från Not Quite i Fengersfors till föreningen. Och så målar de tillsammans.

– Men man kan inte komma till oss för att lära sig att måla, det är ingen målarskola, säger Yvonne Antonsson.

– Det viktigaste är att vi utvecklas i vårt måleri genom vår gemenskap. Och vi känner varandra väl, så vi vågar säga vad vi tycker. Ibland står vi och målar tillsammans, men vi målar mycket var och en för sig också, säger Annika Gustavsson.

Landskap i akryl

Hon målar också landskap i akryl, men med lite mer uppbrutna former som tvinnas in i varandra med penseldrag och färgfält i olika storlekar. "Komposition" som hon kallar en av sina bilder är kanske ett passande namn.

Yvonne Antonsson akrylmålning "Höst" stoltserar som en pointillistisk färgkavalkad i rött, grönt och nästan svart. Den hänger i ett hörn i närheten av två väldigt gröna bilder av Solveig Westlund, även de i akryl. Målningarna har element i sig som text och former som liknar symboler, och ger en känsla av design eller affischkonst.

Traditionellt måleri

Det finns även kustlandskap, hönor och näckrosor i olika uttryck i de mer föreställande bilderna. 46 målningar av 21 personer skapar givetvis en stilblandning, men det gemensamma intrycket av målarföreningen Kasens medlemsutställning är att de visar fram ett traditionellt måleri.

– Jag tycker att vi har fått ihop en utställning som håller kvalitén. Vi har med många bilder, så det är inte lätt att hänga. Vi får ju sortera bort även bra bilder som inte hänger ihop med de andra, säger Mats Samuelsson.