Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Besökssiffrorna dalar på samtliga biosalonger i Bohuslän. Biostaden i Uddevalla tappade mer än hälften av antalet besökare på bara en vecka. Bild: David Scherman

Tungt och ovisst för Bohusläns biografer: "Orolig situation"

Färre besökare, kortare arbetsdagar och inställda premiärer. Trots en tuff tid på grund av coronaviruset kämpar biograferna i Bohuslän hårt för att hålla verksamheterna vid liv.

Under tisdagen meddelande Filmstaden att de från och med onsdag 18 mars stänger ner samtliga biografer i landet. Filmstadens beslut gäller dock inte biografen i Uddevalla som ägs av Svenska Bio. Beslutet är ändå något som oroar biografchef Linnea Hedlund.

– Vi kommer fortsättningsvis att ha öppet så länge vi får, eller så länge vi har filmer att visa och Folkhälsoinstitutet inte säger något annat, säger hon.

LÄS MER: Filmstaden stänger alla sina biografer

Svenska Bio har sedan helgen infört restriktioner kring antalet biobesökare, och har spärrat av varannan plats för öka avstånden bland besökare. När Bohusläningen pratar med Linnea Hedlund under tisdagen berättar hon även att besökssiffrorna dalat markant bara under den senaste veckan. Från närmre 2 000 besökare under helgen vecka 10 till bara strax över 500 helgen efter.

– Det är en väldigt stor förändring på kort tid. Situationen överlag känns så klart orolig, det gör det nog i alla branscher, säger hon.

Linnea Hedlund, biografchef Biostaden i Uddevalla. Bild: Privat

"Allt kan förändras på bara en timme"

Precis som i övriga landet har även premiären av den nya James Bond-filmen "No time to die" skjutits upp på Biostaden i Uddevalla.

– Eftersom biograferna i Kina och Italien, som är de allra största marknaderna, har stängt så tappar de nästan på att ha premiären nu, säger Linnea Hedlund.

Hur påverkas ni av den rådande situationen i stort?

– Vi är som sagt väldigt beroende av friska människor som vill gå på bio. Vi har inte behövt varsla någon personal, men däremot har antalet arbetstimmar för många blivit färre. Men vi följer de rekommendationer och beslut som Svenska Bio och regeringen tar och har öppet så länge vi får. Vi lever lite dag för dag och allt kan förändras på bara en timme, men jag tror inte att Filmstadens beslut påverkar oss i Uddevalla. Jag hoppas inte det i alla fall.

Precis som på Biostaden har även antalet filmbesök minskat drastiskt på Kulturhuset hav och land i Hunnebostrand.

– När vi visar barnfilm på söndagar brukar det komma runt 50 personer, men i söndags kom det bara nio. Just nu är vi i ett läge där vi kanske hade tjänat på att inte visa något alls, säger Kristina Sjölin, kulturhusets verksamhetschef.

Kristina Sjölin, verksamhetschef på Kulturhuset hav och land. Bild: Lasse Edwartz

Framtiden oviss

Enligt henne är dock situationen gällande filmvisningar framöver ännu lite oklar.

– Om vi inte kan avboka filmvisningarna och ändå måste betala för dem så ställer vi inte in, men annars är det nog det vi måste göra. Vi har bland annat fått ställa in filmen "Salvador Dali – jakten efter odödligheten", säger hon.

Situationen med coronaviruset har enligt Kristina Sjölin påverkat hela verksamheten.

– Avbokningarna väller in en efter en. Speciellt när det gäller lokaluthyrning åt föreningar. Det är så klart trist men givetvis likadant för alla, även de stora institutionerna. Men vi lever ju på håret hela tiden och för oss kan det räcka med två eller tre månaders dåliga intäkter så går inte budgeten ihop. Det är tråkigt nu när vi precis har börjat bygga upp en stor och fin verksamhet, och inte kan bedriva den som vanligt. Dock har vi öppet själva kulturhuset för de som vill komma hit, säger hon.

Stora förluster för föreningar

På Folkan i Lysekil ser situationen ungefär likadan ut, och man räknar med stora förluster under mars månad.

– Läget är givetvis förtvivlat, vi får ju inte visa så mycket film som vi gärna vill. Det är inte så att vi har tvingats stänga ner salongen, men filmbolagen stoppar visningar från premiärer vi tänkt visa, säger Per Ekstedt, kassör i Folkets hus styrelse.

Folkan i Lysekil räknar med stora förluster under mars månad.

Under resterande månaden räknar de med att gå back närmare 20 000 kronor på grund av inställda filmvisningar och bortfall i antal besökare.

– Det är så situationen ser ut i nuläget, vilket givetvis är tråkigt, men rent ekonomiskt klarar vi oss eftersom vi har lite annan verksamhet också. Det vi vet i nuläget är att vi kommer visa tre filmer i slutet av mars, men vi räknar så klart med bortfall i antal besökare även där.

Hur situationen för april månad ser ut för Folkan i Lysekil är ännu oklart.

– Vi följer hela tiden de direktiv som ges. Nu får vi helt enkelt blicka framåt och hoppas att det ska släppa snart.

Filmis Uddevalla filmstudio har nu också tvingats ställa in sina filmvisningar på Bohusläns museum inom den närmsta framtiden.