Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Jonas Gardells serie De dagar som blommorna blommar är en av jullovets alla dramaserier. Johanna Hagströms förväntningar är höga. Bild: Peter Cederling/SVT.
Jonas Gardells serie De dagar som blommorna blommar är en av jullovets alla dramaserier. Johanna Hagströms förväntningar är höga. Bild: Peter Cederling/SVT.

Tv-julens godbitar som du inte ska missa

Julen är en tid för att sjunka riktigt djupt ner i tv-soffan. Johanna Hagström plockar tio omistliga godbitar ur tv-tablån i jul och nyår.

Mandelmanns jul

Gustav och Marie Mandelmann kommer sannerligen till sin rätt i juletid, när de får sprida sin livsbejakande och sorgfria attityd över tv-julen. Förutom deras pysselmysprogram hemma på den egna gården, så kan jag varmt rekommendera TV4 Play-sändningen Mandelmanns evighetsbrasa, som brinner med ett mysigt knastrande fram till nyår. Någon gång i timmen kommer Marie in i bild och lägger på ett vedträ. Det är allt. Och det är mycket, mycket stämningsfullt.
TV4 Play.

Här är ditt liv

Det blir inga kidnappningar, men en och annan överraskning utlovas när Carina Berg återupplivar denna klassiker, med premiär på juldagen. Stjärnorna som ska intervjuas och hyllas är Felix Herngren, Ewa Fröling, Leif GW Persson och Pernilla Wahlgren. Det ska bli roligt att åter få se Carina Berg i ett studioprogram, hon är som klippt och skuren för att föra detta gamla ånglok till publikfrieri-program in i en ny tidsålder.
Dplay, juldagen.

Helt lyriskt

Att blanda olika genrer och hoppas på en turboeffekt är vanskligt. Här har alltså Fredrik Lindström bjudit in kända artister som ska göra musik av svenska poesi-klassiker. Det kan bli pannkaka – eller helt fantastiskt. Bara smaka på premiäruppställningen: Molly Sandén och Tommy Körberg tolkar Edith Södergran och Sten Selander. Senare kommer även poeter som Karin Boye och Nils Ferlin "kläs i ny kostym". Detta måste ses.
SVT1, annandag jul 21.00.

Stjärnorna på slottet

Kajsa Ernst, Sven Melander, Lena Söderblom, Camilla Läckberg och Alexander Karim är inte ett gäng som det automatiskt slår gnistor om. Samtidigt tillhör Stjärnorna på slottet svensk jul-tv-tradition vid det här laget och julen skulle inte bli densamma utan programmet. Premiärens huvudperson Sven Melander har säkerligen väldigt mycket intressant att berätta. Dessutom är det strongt av honom bara att vara med då han har tampats med cancer senaste året.
SVT1, 29 december 20.00.

Agnetas nyårskarameller

Varje år får jag krypa till korset och erkänna att jag är förtjust i Agneta Sjödins parad av dråpliga klipp och blunders från året som gått. Det blir såklart stundtals också rätt krystat när hon minglar runt med sina kollegor som berättar anekdoter, men det går inte att komma ifrån att själva grundupplägget är ett väldigt underhållande sätt att susa igenom tv-året som gått med nyårsglatt humör och bubbel i glaset. Och lite fnissfest har ingen dött av.
TV4, nyårsdagen 20.00.

En engelsk skandal

Hugh Grant är helt briljant som den högt uppsatte politikern Jeremy Thorpe, som alltmer desperat försöker mörka en tidigare romans med den unge stallarbetaren Norman Scott (Ben Whishaw). Det hela bygger på en sann historia och är, förutom att vara en rapp och smått bisarr berättelse, en bitsk uppgörelse med det brittiska etablissemangets hyckleri och homofobi. Och Hugh Grant gör de tre timmarna till stor tv-underhållning.
SVT1, söndagar 21.00 (Finns även på SVT Play).

Klassen

Första säsongen av SVT:s dramaserie för mellanstadiebarn, Klassen, vann Kristallen som bästa barnprogram. Men framförallt nådde den målgruppen och blev en sjuk klickraket, med många miljoner starter online. De unga skådespelarna fick tiotusentals följare på sina Instagramkonton. Vad serien handlar om? Vardag! Den tar upp vanliga problem och händelser i en skolklass: Kärlek, bråk, vänskap. Räkna med att ungarna kommer kasta sig över den nya säsongen med ett ryt.
SVT Play, julafton.

Dirigenten

Adam Pålsson drar ett tungt lass i Dirigenten, som regisseras av Mikael Håfström och baseras på Camilla Grebes och Paul Leander Engströms spänningsroman Dirigenten från S:t Petersburg. Pålsson spelar finansmannen Tom Blixen, som kring millennieskiftet dras in i en strid mellan oligarker och politiker i ett gränslöst och livsfarligt Ryssland efter Sovjetunionens fall. Lite knöligt berättat emellanåt, men Pålsson är genomgående jättebra.
C More, avsnitt 1-4 läggs ut på julafton.

Systrar 1968

SVT väljer åter trygg mark för sitt juldrama. Efter några säsonger med Fröken Friman är det dags för ännu ett kostymdrama, denna gång med tre unga kvinnor i centrum och året är, som titeln avslöjar, 1968. Miniserien går inte onödigt snabbt och det hela är rätt förutsägbart, men det är en finfin nostalgitripp för alla som själva upplevt det sena 60-talets omvälvande frigörelsevåg och Mikaela Knapp i huvudrollen som journalisten Karin är suverän.
SVT 1, juldagen 21.00.

De dagar som blommorna blomma

Jonas Gardells serie De halvt dolda är i mina ögon det bästa han har gjort för tv. Nu har han åter sammanstrålat med producenten Maria Nordenberg och regissören Simon Kaijser, som dessutom gjorde Torka aldrig tårar utan handskar tillsammans. Den nya miniserien är ett tematiskt och stilmässigt systerverk till Gardells tidigare tv-dramer och utspelar sig under sent 70-tal, tidigt 90-tal och nutid. Räkna med blytunga scener och gråtfest, men också mycket värme och humor.
SVT 1, nyårsdagen 20.00.