Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ulf G. Eriksson. Bild: Lasse Edwartz
Ulf G. Eriksson. Bild: Lasse Edwartz

"Ulrika Eleonora utnämndes inte till drottning i Uddevalla"

Att Kungstorget i Uddevalla ska döpas om till Drottningtorget tycker Ulf G. Eriksson är en dålig idé. Han menar att riksdagen för 300 år sedan, den 23 januari 1719, valde henne till drottning.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det har på senare tid framförts förslag om att Kungstorget i Uddevalla borde döpas om till Drottningtorget. Detta eftersom det ska ha varit här som Ulrika Eleonora utnämndes till drottning för drygt 300 år sedan.

Det torde vara en missuppfattning eftersom riksdagen för 300 år sedan, den 23 januari 1719, valde henne till drottning.

LÄS MER: Nakna kvinnor och namngivna män

I stället innebar det som kallas fältriksdagen i Uddevalla en revolt mot det envälde som hennes far och bror, Carl XI och Carl XII, utövat över Sverige. Och som Ulrika Eleonora helt sonika tänkt ta över och låta fortsätta.

Men se det gick inte alls, enväldet tog tvärstopp i Uddevalla. Så också tillfälligt den arvmonarki som stadgades i Västerås arvförening från 1544.

Ulrika Eleonora..
Ulrika Eleonora..

Det var alltså en revolt genomförd av höga militärer som banade vägen för ett första embryo till demokrati under det som kallas Frihetstiden, tiden mellan just 1719 och 1772. Dessa höga militärer, oftast adelsmän, som följt Carl XII fram till hans död i Halden 30 november 1718, förstod att situationen var ohållbar. Människor dog av svält öppet på gatorna. En stor del av den vuxna manliga befolkningen var död i detta så kallade stora nordiska krig.

För att Ulrika Eleonora skulle få komma ifråga som regent ställde de villkor. Enväldet skulle avskaffas och riksdagen inkallas. Hon skulle avsäga sig arvsrätten till kronan och väljas till regent av riksdagen. Så blev också fallet just i dag för 300 år sedan.

Till skillnad mot Ulrika Eleonora så gästade drottning Hedvig Elisabeth Charlotte, maka till Karl XIII, Uddevalla nästan hundra år senare och bodde vid torget flera veckor sommaren 1814.

Knappast skäl nog att döpa om torget till drottning Charlottes torg men medge att det vore ett vackert namn på ett vackert torg.

Om drottning Charlotte, som skrev en inträngande dagbok om bland annat maktspelet vid Gustav III:s hov, har historieforskaren My Hellsing skrivit en intressant bok, Hedvig Elisabeth Charlotte. Hertiginna vid det gustavianska hovet.

Ulf G. Eriksson

Författare