Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

14 meter hög är den stora skulpturen av Peter Geschwind och Gunilla Klingberg. Pressbild.

Uppblåsbart moln i Wanås skulpturpark

En gigantisk luftskulptur har landat i Wanås skulpturpark i skånska Knislinge. Som ett strandat moln fyller den tomrummet mellan träden.

"Lifesystem – nonspace" heter den uppblåsbara konsten som fyller utrymmet mellan bokträden.

Den svenska konstduon Peter Geschwind och Gunilla Klingbergs skulptur är tillverkad av ihopsydda presenningar och mäter 22 gånger 28 meter i längd och bredd. Den är 14 meter hög och i viss mån designad av själva parken som den placerats i. Trädens stammar och grenar sätter gränserna.

- Först slås man av den här gigantiska formen, men om man kommer nära kan man också titta in i den och då ser man skuggorna av naturen. På något sätt är det som att vi ser den på nytt, säger Elisabeth Millqvist, kurator på Wanås.

Tygfigurer i trädkronorna

Sju olika konstnärer medverkar i sommarens stora utställning, "Not a single story II", som är en vidareutveckling av den utställning som de ansvariga på Wanås gjorde i Sydafrika i fjol. Även nigerianska Marcia Kures har skapat mjuka skulpturer. Inspirerad av parkens mossa låter hon sina stora tygfigurer vila uppe i trädkronorna.

- Är de växter eller är de djur? Vi kan inte känna igen dem och det är det hon vill. "Denizens" heter de. De har långa manar och ser väldigt oväntade ut, säger Elisabeth Millqvist.

Sydafrikanska Lungiswa Gqunta använder sig i sin tur av sönderrivna lakan och tomma ölflaskor i sitt verk "Divider", ett slags draperi som tvingar besökarna att söka nya stigar.

Turnerpristagare

Även inne i konsthallen visas flera konstnärer, däribland verk av fjolårets Turnerpristagare Lubaina Himid som har gjort sina egna versioner av kända men också mindre kända verk av kvinnliga konstnärskollegor genom historien.

- Man går där och känner igen, men ser också verk man inte är bekant med och undrar varför?

Wanås skulpturpark inviger sin nya säsong 5 maj.